İzmir Bornova Küçükpark'ta çoğu üniversite öğrencisi gençlerden oluşan protestocu gruba polis ekipleri müdahale etmiş, 7 kişi gözaltına alınmıştı. Olay sırasında kamerası ile çekim yapan gazeteci ve belgeselci Kazım Kızıl da 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefet ve Cumhurbaşkanı'na Hakaret suçlamaları ile gözaltına alındı. Kızıl, polis merkezindeki ifade işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcı, ifadesini almadığı Kızıl'ı tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk etti. Kızıl buradaki ifadesinde gazeteci ve belgeselci olduğunu belirterek, "Ben daha önce birçok eyleme gittiğim gibi burada da fotoğraf ve video çekimi yapıyor, haber amaçlı bulunuyordum. Orada sadece gazetecilik faaliyetimi yapmaktaydım. Daha sonra polislerin gözaltı uygulamasını çektim. Basın kartım üzerimdeydi, o esnada sadece 'Ben basınım' dedim. Buna rağmen iki polis kollarımı bükerek beni polis aracına götürdü ve gözaltına aldı. Muhtemelen görüntülerin çekilmesini istemedikleri için beni gözaltına aldılar. 2911 Sayılı Yasa'ya muhalefetten kaynaklı bana isnat edilen suçlamaya ilişkin savunmam budur" dedi.

Kazım Kızıl'ın tutuklanması İzmirli gazeteciler arasında da şaşkınlık yarattı. Kazım Kızıl'ın tutuklanması İzmirli gazeteciler arasında da şaşkınlık yarattı.

"CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET"TEN TUTUKLANDI


Kızıl, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlaması hakkında da "Bana isnat edilmiş ve tutanağa geçirilmiş böyle bir suç yok. Benim slogan atma gibi bir eylemim de yok. Sırf gazeteci olduğum için karşınızdayım" diyerek suçlamayı reddetti. İzmir 2. Sulh Ceza Hakimliği, 2911 Sayılı Kanun'a muhalefet suçlamasından Kızıl'ı suçsuz bulurken, Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasına ilişkin tutuklama kararı verdi.

'OLMAYAN BİR SUÇ NEDENİYLE TUTUKLANDI'


Kızıl'ın avukatı Dinçer Çalım, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, “Kazım olmayan bir suç nedeni ile tutuklandı. Dosyada ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiğine dair herhangi iddia yok. Böyle bir olgu ve bulgu da yok.  Bir adli hata ile karşı karşıyayız. Böyle bir tutuklamanın hukukta karşılığı olamaz. Hakimin kararı tam bir hukuk skandalıdır. İşte 'Yeni Türkiye' böyle bir ülke" diye konuştu.

CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE


Çalım, "Bize soruşturma sırasında hem hakim hem de savcının söylediği şey şu: Gezi gibi büyük olaylar bekleniyor. Bunlar da bu işleri fitilleyeceğini düşündüğümüz insanlar” dedi. Kızıl'ın geçtiğimiz cuma günü tutuklanarak Menemen Cezaevi'ne konulduğunu bildiren Çalım, "Cezaevine girerken çıplak arama yapılmış. Üç gün su verilmemiş, 'Kantin kapalı, tuvalet çeşmesinden su için' denilmiş. Bu davranış, insan onurunu zedeleyici, aşağılayıcı, kötü muameledir" ifadelerini kullandı. Çalım, Kızıl'ın tutukluluğuna bugün itiraz ettiklerini söyledi.