Müslüman aleminin en mübarek gecelerinden biri olanm Kadir Gecesi, ramöazan ayının son 3 günü içerisinde olur. Türkiye’de ve dünyada milyarlarca insan Kadir Gecesi, ibadetlerini yerine getirecek. Özellikle ülkemizde Kadir Gecesi’nin olduğu gün, daha çok insan oruç tutuyor, teravih namazları için camiler daha fazla doluyor.
‘Bin aydan daha hayırlı’ olarak bilinen Kadir Gecesi ne zaman?
Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran günü olacak. Müslümanlar, günahlarının affı için o gün ibadetlerini yerine getirecekler.

Kadir Gecesi, 21 Haziran Ekinoksuyla aynı gün
Bu yıl Kadir Gecesi ne zaman diye soranlara bir detay daha verelim. 2017 yılı ramazanında Kadir Gecesi, 21 Haziran gündönümüne geliyor. 21 Haziran ekinoksu, en uzun gündüz en kısa gece olarak bilinir. Yaz ayının başlangıcı Kadir Gecesi’yle başlıyor.
Kadir gecesi ve gündüzü boyunca melekler müminlerin affı için dua ederler
Melekler tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünde kalırlar. Semaya ilk çıkan Cebrail (as) olur ve o güneşin ufukta belirdiği zamanda çıkar, iki kanadını gerer. Onun yeşil iki kanadı vardır. O saatten başka bunları açmaz. Böylece güneşin ışınları görünmez olur.
Sonra bir meleği çağırır ve yukarı çıkarır. Meleklerin nuru ve Cebrail’in (as) iki kanadının nuru birleşir. O gün güneş sürekli kararsız haldedir. O gün Cebrail (as) ve beraberinde bulunan gökle yer arasında ki melekler mü’min erkeklere, mü’min kadınlara ve Ramazan’da Allah (cc) rızası için oruç tutanlara mağfiret dilerler, rahmet ve dua ederler. Ve yaşarsa gelecek Ramazanda da Allah (cc) rızası için oruç tutmaya kendini hazırlayanlara da dua ederler. Akşam olunca dünya göğüne girerler ve orada halka halinde otururlar. Dünya göğündeki melekler onların etrafında toplanır.
Erkeklerle kadınları teker teker sual ederler ve “falanca ne yaptı? Onu bu yıl nasıl buldunuz?” diye konuşurlar. “Biz falancayı yılın ilk gecesinde ibadet eder bulduk ve yıl boyu ibadet eder gördük.” derler. Onun için mağfiret dilemezler, özürlü için mağfiret dilemek isterler. Falancayı ve falancayı Allah'ı zikrederken gördük falancayı rüku’da, falancayı secdede ve falancayı da Allah'ın kitabını okurken gördük derler.

Kadir Gecesi duaları nelerdir?
Allahım,
Kimsenin kılına dokunmayalım, saldırıya saldırıyla mukabelede bulunmayalım. En kritik durumlarda bile hep dengeli hareket edelim. Her zaman fenalıklara karşı iyilikle mukabelede bulunalım. Kötülükleri kötülerin işi sayıp, bir iyilik âbidesi gibi davranalım Ya Rabbi!

Allahım,
Hayatımızı Kur'ân ve Sünnet çizgisinde Hak dostluğu, takva, azimet ve ihsan şuuru çerçevesinde yaşayalım. Benlik, gurur, şöhret gibi kalbi öldüren hislere karşı sürekli tetikte bulunalım kendimize nisbet edilen güzellikleri "her şey senden" deyip sana verelim. İradeye vâbeste işlerde de her zaman "ben"den kaçıp, "biz"e sığınalım. Hiç kimseden korkmayalım. Hiç bir hâdise karşısında telâşa kapılmayalım ve doğru bildiğimiz şeylerden asla geriye durmayalım Ya Rabbi!

Allahım,
Kimseye gücenmeyelim; hele Hak'ka dilbeste olanlara kat'iyen kırılmayalım. Yol arkadaşlarımızı herhangi bir fenalık içinde gördüğümüzde onlardan uzaklaşmayalım. Perdeyi yırtıp onları utandırmayalım; utandırmak bir yana, böyle bir fenalığı gördüğümüzde büyük bir hata işlemiş gibi kendimizi kınayalım. Mü'minlerin farklı yorumlara açık tavırlarından dolayı onlar hakkında sû-i zanda bulunmaktan kaçınalım; görüp duyduğumuz şeylere iyi yorumlar getirip ve kat'iyen olumsuz mülâhazalara girmeyelim Ya Rabbi!

Allahım,
Hareket ve faaliyetlerimizi, bu dünyanın bir ücret yeri değil de, bir hizmet mahalli olduğu mülâhazasına bağlayalım. Her zaman memur bulunduğumuz sorumlulukları fevkalâde bir disiplin içinde yerine getirelim. Netice ve sonuçla meşgul olmayı da sana karşı bir saygısızlık sayalım Ya Rabbi!