29 Kasım Çarşmaba gecesini 30 Kasım Perşembe'ye bağlayan gece Mevlid Kandili, kutlu olsun. Bu gece kılınacak kandil namazının saati merak ediliyor. kandil gecelerinde kılınan tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid Kandili Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının onikinci gecesi kutlanır ve Mevlid Kandili'nin önemi İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğum gecesi olmasından kaynaklanır. Mevlid Arapça’da “ve-le-de” kökünden türetilmiş bir kavramdır. Peki Mevlid Kandilinde hangi namaz kılınmalı? Kandil namazı saat kaçta ve nasıl kılınır? İşte detaylar...

KANDİL NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) dünyaya teşrif ettiği gündür. Yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili, duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek günlerdendir. Kandil geceleri Peygamberimizin amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı kılınır.

Kandiller ve diğer dini geceler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanı ile başlayacağı için, akşam namazıyla birlikte ibadet edilmeye başlanabilir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın net bir hükmü olmasa da bu ibadetler yatsı namazı ile de sürdürülebilir. Kandil geceleri müslümanlar tesbih namazı kılarlar. Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, bugün kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor.

mevlid-kandili

KANDİL GECELERİ KILINAN TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Kandil namazı için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı resmi bir bilgi yer almamaktadır. Ancak, Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, bugün kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan bir öneri olarak yer alıyor.

Tesbih namazı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre şu şekilde kılınmaktadır;

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.

Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir.

Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir.

[old_news_related_template title="Mevlid Kandili'de oruç tutulur mu? Dini kaynaklar kandilde oruç tutmak için ne diyor?" desc="Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu merak ediliyor. Yarın yani 29 Kasım Çarşmaba gecesini Perşembeye bağlayan gece Mevlid Kandili, kutlu olsun. Müslüman alemi ibadetler ile geçireceği Mevlid Kandili günü oruç tutulur mu sorusunun yanıtını arıyor. Peki kandilde hangi ibadetleri yapmalıyız? Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/mevlid-kandili-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/mevlid-kandilide-oruc-tutulur-mu-dini-kaynaklar-kandilde-oruc-tutmak-icin-ne-diyor-2109623/"]

Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.

Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

resimli-kandil-mesajlari

MEVLİD KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. İslam’da Hz Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci’ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır.

Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin toplandığı rahmet elçisi Hz. Peygamberin (sav)’in doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme haftasıdır.

[old_news_related_template title="Kandil simiti nasıl yapılır? İşte pratik mahlepli kandil simidi tarifi, malzemeleri ve püf noktaları" desc="Kandillerin vazgeçilmez lezzeti kandil simidi hem damak tadına hitap ediyor hem de paylaşımın güzel bir simgesi. Mevlid Kandilinin gelmesi ile kandil simidi nasıl yapılır merak ediliyor. Kandil simidi kandillerde gelenekselleşmiş lezzetlerin başında geliyor. Bugün sevdiklerinizin, komşularınızın kandilini kutlarken kandil simidi ikram etmek için kandil simidini basit şekilde yapabilirsiniz. İşte pratik mahlepli tarifi, malzemeleri ve püf noktaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/kandil-simidi-tarifi-nasil-yapilir-pratik-kandil-simidi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kandil-simiti-nasil-yapilir-iste-pratik-kandil-simiti-tarifi-malzemeleri-ve-puf-noktalari-2109594/"]

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, tamamen ikindi namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Dört rekat farzı da, tamamen öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. İki rekat son sünnetine gelince, bu da tamamen sabah ve akşam namazlarının iki rekat sünnetleri gibi kılınır. Yalnız niyetler değişir, yatsı namazının farzına ve sünnetine niyet edilir. Yatsı namazının son sünneti de, dört rekat olarak kılınabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekat gibi kılınır. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kılınabilir. Bu takdirde her iki rekatın ka’desinde “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbena atina” duası okunur. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.

Tek başına namaz kılan kimse, yatsı namazının farzını sabah namazının farzı gibi namaz surelerini sesli okuyarak da kılabilir.

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ

YATSI NAMAZINDAN SONRA KILINAN VİTR NAMAZI NEDİR?

Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. “Allahu Ekber” denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra “Eûzü Besmele” çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunur. Açıklandığı şekilde rükû ve secdelere gidilir. Sonra ikinci rekata kalkılır ve yalnız besmele ile Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu oturuş birinci ka’dedir. Bunda yalnız “Tahiyyat” okunur. Ondan sonra “Allahu Ekber” denilerek üçüncü rekata kalkılır. Bunda da yalnız Besmele ile Fatiha ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Tekrar eller bağlanıp ayakta “Kunut” duası okunur. Sonra “Allahu Ekber” diye rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur. Bu da son oturuşdur. Bunda da bildiğimiz gibi “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbenâ âtinâ” duası okunarak iki tarafa selam verilir.

İmam Şafiî’ye göre, vitirde Kunut duasını okumak, ramazanın son yarısına mahsustur ve rükûdan kalkınca, okunur. Şafiî’lere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu da on bir rekâttır.

29 Kasım Çarşmaba gecesini 30 Kasım Perşembe'ye bağlayan gece Mevlid Kandili, kutlu olsun. Bu gece kılınacak kandil namazının saati merak ediliyor. kandil gecelerinde kılınan tesbih namazı nasıl kılınır? Mevlid Kandili Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının onikinci gecesi kutlanır ve Mevlid Kandili'nin önemi İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğum gecesi olmasından kaynaklanır. Mevlid Arapça’da “ve-le-de” kökünden türetilmiş bir kavramdır.