Hafta başında aniden soğuyan havalar Türkiye'de birçok ilin bu kış ilk kar yağışı almasına neden oldu. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü, bazı illerde kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi, okullar tatil oldu. Peki kar bitti mi? Havalar önümüzdeki günlerde nasıl olacak?

KAR GİDİYOR, HAVA ISINIYOR...

Hava sıcaklıkları yarından itibaren yurdun batısından itibaren başlayarak yükselecek. Kar yağışı ise bugün iç bölgelerde az da olsa etkili olurken yarın sadece yurdun kuzeydoğu kesimlerinde olacak. İstanbul'da dün 5 derece civarında seyreden sıcaklıklar cuma 14 dereceye cumartesi ise 16 dereceye kadar yükselecek.

hava-durumu-5-gunluk-7-aralik

BUGÜN NERELERDE KAR BEKLENİYOR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre Batı ve Doğu Karadeniz ile Ordu, Erzurum, Kars, Ardahan, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak ve Siirt çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların ; Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Siirt çevrelerinde yağmur ve sağanak,yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar olmak üzere bu akşam saatlerinden itibaren Trabzon, Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli yağmur, iç kesimlerinde yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.Sabah ve gece saatlerinde Marmara'nın güneyi ve doğusu, İç Ege ve İç Anadolu'da yer yer sis ve pus meydana geleceği tahmin ediliyor.

İŞTE KAR TATİLİ OLAN İL VE İLÇELER

KARS

Kars genelinde etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ederken bazı yollarda ise sürücüler zor anlar yaşıyor. Digor yolu rampalar mevkii olarak bilinen noktada kar yağışı ve buzlanma nedeniyle birçok TIR yolda kaldı. Yolun trafiğe kapanmasıyla Digor-Kars karayolunda yaklaşık 1 saat ulaşım sağlanamadı.
resimid_4301709


Ardından yoldaki bir TIR çekildi ve trafik tek şeritten sağlanmaya başlandı. Bazı sürücüler araçlarına zincir takarak ilerleyebildi, bazıları da tüm imkanları zorlamasına rağmen aracını hareket ettiremedi. Sürücülerden bazıları küreklerle lastiklerin altına kar altından toprak bulup dökmeye çalıştı, bazıları taktıkları zincirlerin de kırılmasıyla çaresizce beklemeye başladı. Yolda kalan TIR’ların yanından geçmeye çalışan bazı otomobiller de yolda kaldı.
resimid_4301713


Büyükbaş hayvan taşımacılığı yapan TIR sürücüsü Baytar Uluç, “Saat 7’den beri yoldayız. Greyder gelip burada çalışma yapıyor ama buraya tuzlama yapılması lazım. Burada tuzlama yapılırsa daha rahat çıkarız. Kendi imkanlarımızla çıkmaya çalışıyoruz, mecburen de yolu kapatıyoruz. Bizde toprak, taş atarak çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

VAN BAHÇEŞEHİR

Van’ın Bahçesaray ilçesinde kar yağışı nedeniyle okullar bir gün tatil edildi.Alınan bilgiye göre, bugün başlayan ve belli aralıklarla devam eden kar yağından dolayı Van-Bahçesaray yolu ulaşıma kapandı. Belli aralıklarla devam eden kar yağışı sonucu şehir merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 20 santimetreye ulaşırken, okulların ise bir gün (perşembe) tatil edildiği belirtildi.

Doğu bölgesinde kar yağışı etkili şekilde devam ediyor


Doğu bölgesinde kar yağışı etkili şekilde devam ediyor




NEVŞEHİR

Nevşehir Valiliği, kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitim yapan öğrenciler için okulların bir gün tatil edildiğini açıkladı.

Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamada, “Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle İlimiz genelinde taşımalı eğitim yapan öğrenciler için 7 Aralık 2017 tarihinde eğitime 1 gün ara verilmiştir” denildi.
kartatili88000


AĞRI VE İLÇELERİNDE DE KAR TATİLİ

Ağrı'da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Ağrı merkez, Diyadin, Hamur ve Taşlıçay ilçelerinde taşıma merkezi okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, hava muhalefeti nedeniyle merkez ilçe, Diyadin, Hamur ve Taşlıçay ilçelerinde taşımalı eğitim ile köy okullarında eğitime 1 gün ara verdiğini bildirdi. Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Olgun Öner ise Twitter adresinden yaptığı açıklamada, “Diyadin ilçemizde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 07.12.2017 Perşembe günü ilçe merkezi ve köylerdeki ‘taşıma merkezi okullarımızda' eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir. Diğer okullarımızla ilgili kararımızı hava şartlarının durumuna göre tekrar değerlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.