Kerkük'te sular durulmuyor, Kerkük'te neler oluyor? Irak ordusunun yaptığı harekat sonrası yaşanan gelişmeler devam ediyor. Kerkük'ten son durum ve son gelişmeler...

IŞİD KERKÜK'E SALDIRIYOR!

IŞİD güçleri Kerkük’te cereyan eden olayları ve boşluğu fırsat görerek Dibıs’e bağlı Meleh ve Tüvelee köylerine silahlı saldırı düzenledi. Bölgedeki yerel kaynaklara göre saldırıya önlemek için olay yerine çok sayıda güvenlik gücü sevk edildi. Yine yerel kaynaklara göre Dibıs ilçesinden vatandaşların kaçmaya çalıştığı öğrenildi.

Irak’ta Kürtler birbirine girdi | Son dakika haberleri

FİKİR AYRILIKLARI YAŞANIYOR

Kerkük'te yükselen tansiyon sonrasında IKBY içerisinde çatlaklar çıkmaya başladı. IKBY'ye yakın haberleriyle bilinen Rudaw, yaşanan fikir ayrılıkları dolayısıyla Bağdat'ın operasyon yaptığını söylerken, peşmergeler, Celal Talabani'nin oğlu hakkında, "Kerkük'ü sattılar" dedi. Hareketli dakikaların yaşandığı Kerkük’te yaşananların ardından çatlaklar da artıyor. Peşmerge, bazı komutanların geri çekilme emri verdiğini öne sürerken, IKBY’e yakın haberleriyle bilinen Rudaw’da yayınlanan bir haber Irak’taki Kürtler arasında yaşanan gerilimi ve ayrılıkları gözler önüne serdi.
Adeta, “Birbirlerine düştü” dedirtecek bir şekilde, Rudaw’a konuşan bazı peşmergeler, “Üstlerimizin emriyle çekildik. Onlar Kerkük’ü sattı. Pavel Talabani, Lahur Talabani ve Aras Cengi çekilme emri verdi” ifadelerini bulundu.

KERKÜK NEREDE?



Kerkük, Irak’taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Ülkenin başkenti Bağdat’ın 236 km kuzeyinde, Erbil’in 83 km güneyinde, Musul’un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye’nin 97 km batısında, Tikrit’in 116 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Günümüzde şehrin büyük çoğunluğu Kürtler, Araplar ve Türkmenler’den oluşmaktadır. Eski Asur başkenti Arrapha bölgesinde yer alan Kerkük, 5000 yıllık harabeleri üzerinde, Khasa nehri yanında yer alır. Arrapha, MÖ 10 ve 11. yüzyıllarda Asurlular döneminde çok büyük bir öneme kavuşmuştur. Stratejik ve coğrafik önemi nedeniyle şehir, üç imparatorluk için adeta bir savaş meydanıydı; Asur imparatorluğu, Babil ve Med imparatorlukları, ki hepsi şehri belirli zamanlarda yönetmiştirler.

Kerkük çok geniş bir şekilde yayılmış ve karışmış bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde şehir merkezi çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu, Kürtler de taşranın çoğunluğunu oluşturuyordu.Şehir özellikle 20. yy’da daha dramatik değişimler deneyimlemiştir. Kürtler, Türkmenler ve Araplar bu bölgeye dair sahiplik iddialarında bulunmakta ve iddialarını destekleyecek tarihi bilgi ve verilere sahip olmaktadırlar.

Tarihi olarak, şehir her zaman Kürtler ve Türkmenler tarafından kültürel bir başkent olarak atfedildi. 2010’da Irak Kültür Bakanlığı tarafından Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirildi.

Şehirde günümüzde etnik kökeni Kürt, Türkmen, Arap ve belirli ölçüde Süryani olan insanlar yaşamaktadır.

9 maddelik gizli anlaşma ortaya çıktı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yakın haberler yapan Rudaw, son dakika bilgisini paylaştı. Rudaw haberinde; Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) üyesi Mesud Haydar ile Kürdistan Yurtseverler (KYB) eski genel sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Bafıl Talabani ile Haşdi Şabi sorumlusu arasında yapılan anlaşmayı yazdı. Buna göre Iraklı güçler çatışmasız bir şekilde 2014 öncesi yerlere geri dönecek. IKBY lideri Mesud Barzani’nin başta Ankara, Washington ve Tahran olmak üzere birçok ülke ve liderin itiraz ettiği sözde bağımsızlık referandumu sonrasında tansiyon yükseliyor. Dün yaşananların ardından bugün de maddi açından kaynaklarını yitiren IŞİD’in bölgeye doğru ilerlediği ve petrol rafinelerine göz diktiği haberleri geliyor.
Kuzey Irak’ta önceki gün başlayan gerilimin doruk noktası, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi çatısı altındaki peşmergenin, “Talabaniler bize ihanet etti. Geri çekilme emrini kim verdi. Gizli bir anlaşma yapıldı” olmuştu. Dün yapılan bu açıklamanın ardından IKBY’ye yakın haberler yapan Rudaw’da yer alan bir haber dikkat çekti.Peşmergenin mücadele etmeden Kuzey Irak’taki noktaları teslim ettiğine değinilen haberde, Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) Parlamenteri Mesud Haydar, Kürdistan Yurtseverler (KYB) Eski Genel Sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Bafıl Talabani ile Haşdi Şabi Sorumlusu ve Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri arasında yapılan gizli anlaşmanın detaylarını açıkladı.

– Iraklı güçler, tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacak ve Peşmerge Güçleri geri çekilecek.
– Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek.
– Kerkük merkezinde ortak yönetim olacak. 15 Kürt mahallesi Kürtler, 25 mahalle de diğer oluşumlar tarafından yönetilecek.
– Kerkük’teki stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak; K1 askeri üssü, havaalanı ve petrol yatakları.
– Süleymaniye Havalimanı’nın açılması.
– Süleymaniye ve Kerkük’teki memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.
-Süleymaniye sınırındaki peşmergelerin maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.
-Halepçe, Süleymaniye ve Kerkük bölgesinin kurulması.
-Yeni bölge için bir yeni bir hükümetin kurulması.<