Irak’ın Kuzeyinde bağımsız bir Kürt devleti kurmak isteyen Mesut Barzani, Türkiye ve dünya ülkelerinin tüm uyarılarına rağmen referandum konusunda geri adım atmadı.

[caption id="attachment_2023727" align="aligncenter" width="800"]Referandumda oy verme işlemi saat 08:00'de başladı. Referandumda oy verme işlemi saat 08:00'de başladı.[/caption]

İlk oyun saat 08:00'da atıldığı referandumda, Kuzey Irak 'bağımsızlığı' oylanıyor. Oy kullananlara "Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltilecek. Seçmenlerin önünde ise "Evet" ve "Hayır" olmak üzere iki seçenek var.

[caption id="attachment_2023774" align="aligncenter" width="800"]FOTO:DHA - Oyunu kullanan Barzani gazetecilere böyle poz verdi. FOTO:DHA - Oyunu kullanan Barzani gazetecilere böyle poz verdi.[/caption]

BARZANİLER DE OYUNU KULLANDI


Bölgedeki Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Zaho başta olmak üzere büyük kentlerde başlayan referandum için yerel peşmerge güçleri sıkı güvenlik önlemi aldı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Türkiye saati ile saat 08.30 sıralarında karargâhının bulunduğu Selahaddin kentinde oy kullandı. Mesut Barzani'den sonra oğlu Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de aynı sandığa gelerek oy kullandı. Barzani ve oğlu gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadan seçim merkezinden ayrıldı.

TÜRKİYE TEYAKKUZDA


TSK’nın sınır ötesi operasyonuna yani Irak topraklarına girebilmesine izin veren tezkere de AKP, CHP, MHP mutabakatıyla uzatıldı. Başbakan Binali Yıldırım ise “Operasyon dahil her seçenek masada” diye Barzani’yi son bir kez daha uyardı.

BAĞDAT’LA ANLAŞMA SAĞLANAMADI


Irak’ın başkenti Bağdat’ı son olarak dün ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyeti, referandumda ısrarcı olduklarını ve bundan sonra da Bağdat ile diyaloğa devam etmek istediğini duyurdu.
Şii Ulusal Koalisyonu ile referandum konusunda anlaşamadıklarını bildirdi.

[caption id="attachment_2023594" align="aligncenter" width="800"]FOTO:DHA FOTO:DHA[/caption]

TSK TEYAKKUZDA


TSK da Habur’da sürdürdüğü tatbikatın seyiyesini yükseltti. Tank, top ve zırhlı araçlar ile personel sayısına takviye yapıldı. Tanklar yoğun şekilde manevra yapıp savaş pozisyonu aldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, dün akşam yaptığı son açıklamada yine bağımsızlık vurgusu yaptı.

DIŞİŞLERİ: YOK HÜKMÜNDE ESEFLE KINIYORUZ


Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) sözde bağımsızlık referandumu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada kararın esefle karşılandığı ifade edilirken, referandum sonuçlarının yok hükmünde olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "IKBY’de bugün (25 Eylül) düzenlenen referandum sonuçları bakımından yok hükmündedir. Gerek uluslarası hukuk, gerek Irak anayasası bakımından her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz. Türkiye’nin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen referanduma gitmekte ısrar eden ve sadece Irak'ın değil tüm bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atan IKB Yönetiminin bu sağduyudan uzak teşebbüsünü esefle karşılıyoruz.

Türkiye, IKBY’nin referandum konusunda sergilediği vahim hatanın bedeli olacağını her vesileyle vurgulamış, bu çerçevede, 22 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve hemen ardından gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında IKBY’ye karşı uygulanacak yaptırımları belirlemiştir. Tüm uluslararası toplumun ve özellikle bölgesel ülkelerin referandum konusunda ortaya koydukları tutarlı yaklaşımı bundan sonra da sürdürmeleri ve bu gayrimeşru girişimin sonuçlarını tanımaktan kaçınmaları önem taşımaktadır.

IKBY liderliğinin bundan sonraki süreçte sağduyulu bir çizgiye dönmesi ve kısa dönemli siyasi çıkarlar ve ütopik emeller peşinde koşmak yerine tüm Irak halkının uzun dönemli huzur ve refahını gözeten bir siyaset benimsemesi temel bir gerekliliktir.

Referandumu izleyen dönemde ortaya çıkacak ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz."