Kurgan nedir? Kurgan tipi mezar ne anlama gelir? Beşiktaş'ta bulunan ve Türk tarihine önemli bir etkisi olacak olan kurgan tipi mezarların ortaya çıkmasından sonra kurgan tipi mezarlar hakkında bazı sorulara cevap aranmaya başlandı.

KURGAN NEDİR?

Kurgan veya Korgan Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar, türbe.İçinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömüt. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir. Genelde devlet yöneticisi olanlar için yapılmışlardır. Ceset odasının döşemesi genelde ağaç kütükleri ve kalastan yapılır. Cesetlerin başı doğuya çevrilmiş olur ve eşyaları ile birlikte gömülürler. Kurganların farklı bölgelerinde at cesetlerine de rastlanabilir. Örneğin Esik Kurganı MÖ 5. yüzyıla ait olup Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’nın yaklaşık 50 kilometre doğusunda yer alır. Esik Kurganı dünyada içerisinde en çok altın bulunan ikinci mezardır. Yazının Göktürk kitabelerinin alfabesine benzerliği ve eserlerin özelliklerinin Hun sanatına çok uygun oluşu nedeniyle Hun eseri olarak nitelendirmişlerdir. Ancak eldeki veriler Türklerle iç içe yaşayan ve Türkleşmiş bir kavim olan İskitlere de ait olabileceğini göstermektedir. Esik Kurganda 18-25 yaşları arasında bir Tekin/Tigin (Prens)’in mezarı ve ona ait ait elbise bulunduğu için bu prense "Altın Tigin" (Altın Prens) adı verilmiştir. Kurgan İyesi veya Kümbet İyesi türbenin koruyucu ruhunu ifade eder. Orada yatan kişinin ruhu değildir. Orayı koruyan başka bir varlıktır. Kurganları soyanların başına bu iyenin felaket getireceğine inanılır. Kurgan sözcüğü komşu kültürlere de geçmiş ve bazı slav dillerinde Anıt anlamı kazanmıştır (Örneğin; Mamayev Kurgan). Zaman zaman Kümbet kavramı ile eşdeğer kullanılır.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre; Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın hemen yanında süren metro istasyon inşaatında çıkan buluntular İstanbul tarihini değiştirecek bilgileri gün ışığına çıkardı. Metro kazısında şu anda yaklaşık 3 bin 500 yıllık, İstanbul'un en eski mezarlığı kazılıyor. Şimdiye kadar 35 mezar tespit edildi. Kuzey Karadeniz step kültürüne yani eski Türk ve Altay kültürüne ait kurgan tipi mezarlığın ortaya çıkması bilim dünyasını da heyecanlandırdı.
Beşiktaş'taki arkeolojik kazı sonuçları Türklerin Anadolu'ya girişini 1071 Malazgirt Savaşı'na bağlayan geleneksel tarih bilgisini de sorgulama noktasına getirdi. Şu anki mevcut bulgular ışığında tarihlemenin son tunç çağı ile demir çağının başlangıcı (MÖ 1200 – 1500) olduğu düşünülüyor.

[old_news_related_template title="Beşiktaş'taki metro kazılarında 3 bin 500 yıllık Türk mezarları bulundu!" desc="İstanbul Arkeoloji Müzeleri Beşiktaş'taki metro kazısında ortaya çıkan bulguları incelemeye devam ediyor. Metro kazısında şu anda yaklaşık 3 bin 500 yıllık, İstanbul'un en eski mezarlığı kazılıyor. Şimdiye kadar 35 mezar tespit edildi. Kuzey Karadeniz step kültürüne yani eski Türk ve Altay kültürüne ait kurgan tipi mezarlığın ortaya çıkması bilim dünyasını da heyecanlandırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/metro-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/metro-kazisinda-inceleme-devam-ediyor-2064036/"]