Her sene birçok bölümde boş kontenjan kalıyor ve ek yerleştirmeyle yeni öğrenciler alınıyor, tercih yaptıkları halde bir okula yerleşemeyenler ya da tercih yapmamış olanlar üniversiteler için ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak sorusuna cevap arıyor. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) üniversitelerde boş kalan kontenjanlar için 2017 ÖSYS ek yerleştirme kılavuzunu internet adresi üzerinden paylaştı.

2017 ÖSYS yerleştirmelerinde hiçbir üniversiteye yerleşmeyen adaylar 25 Eylül - 5 Eylül tarihleri arasında şansları bir kez daha deneyebilecek. Üniversitelere kayıtlarsa 13 - 19 Eylül’de.

24 TERCİH HAKKI

Adaylara ek yerleştirme tercih döneminde 24 tercih hakkı veriliyor. Tercihte bulunmak için adayların 15 TL’lik ek yerleştirme ücretini 6 Eylül saat 23.59’a kadar ödemesi gerekiyor. Ödeme yapılmadığında adayların tercihleri geçerli sayılmıyor.

YERLEŞMİŞ ADAYLAR TERCİH YAPAMAYACAK

2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapamıyor. Bunun için, 2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. İkinci merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo 3’teki ön lisans programları ile Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebiliyor. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programlarıysa, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih listesinde yer verebiliyor.

ÖZEL YETENEKLE YERLEŞENLERE TERCİH HAKKI VAR

2017-ÖSYS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercihte bulunabiliyor.

EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE BAŞVURABİLECEK?

1. ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.

3. Tablo 3’deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3'de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3'deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3'den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.

4. ÖSYS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.

5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.