CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bu yılın ilk dokuz ayında sadece Karayolları’nın ‘pazarlık usulüyle’ gerçekleştirdiği yapım ihalelerinin tutarının yaklaşık 13.6 milyar TL’ye ulaştığını, bu ihalelerin yüzde 93’ünün ise, “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi” istisnasına dayanarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Öztrak, yıl içerisinde Karayolları’nın pazarlık usulü ile verdiği 13.6 milyar TL’lik ihalenin yüzde 61’i, yani en az 8.3 milyar TL’lik kısmının kamuoyunda hükümete yakınlığıyla tanınan firmalara dağıtıldığını iddia etti.

CHP’nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkında, Bakanlığın ihalelerinde kanuni sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle verdiği gensorunun gündeme alınması kabul edilmedi. Parti grubu adına konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, iktidarın Kamu İhale Kanunu’nun istisna maddelerini kullanarak kanuna karşı hile yaptığını belirtti.

KASIRGA MI VURDU?

Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması halinde kullanılabilecek 21 (b) maddesine dayanılarak gerçekleştirildiğini açıklayan Öztrak, şöyle konuştu: “Bu istisnai durumlarda idarenin ilana çıkma zorunluluğu yoktur; en az üç firmayı davet edip bu firmalardan fiyat teklifi alabilir ve işi istediği firmaya istediği gibi verebilir. Son dönemde bu istisna madde, iktidar tarafından açıkça suistimal ediliyor. Türkiye’de bu yıl içinde herhangi büyük bir doğal afet mi oldu? Yoksa bu yıl ABD’yi harap eden Harvey ve İrma kasırgaları bizim sahillere uğradı da biz mi bilmiyoruz?” diye sordu.

18szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

100 liralık ihalenin 36 lirası tek kişiye


CHP Milletvekili Faik Öztrak, Karayolları ve Devlet Demir Yolları’ndan, hükümete yakınlığıyla tanınan bir işadamının sadece bu yıl pazarlık usulüyle 2.8 milyar TL’lik ihale aldığını söyledi. Öztrak, şöyle devam etti: “Milletimizin iffetli analarına ettiği edepten yoksun lafla meşhur bir işadamının 2017 içerisinde Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı toplam ihale tutarı 7.9 milyar TL. Her 100 liralık ihalenin neredeyse 36 lirası İhale Kanunu istismar edilerek adrese teslim edilmiş.”