Nil SOYSAL

Efsane gazeteci-yazar Ertuğrul Akbay dün FOX TV’de yayınlanan Merve Yıldırım’ın sunduğu “Benden Söylemesi” programına konuk oldu. “Yaş 75 Yolun Yarısı” kitabıyla satış rekorları kıran ve son yıllarda “Genç kalmanın mucidi” olarak da ünlenen Akbay, sağlıklı yaşamın ve beslenmenin yanı sıra, ramazan ayı boyunca acıkmadan nasıl oruç tutulacağının püf noktalarını anlattı. Konuşmasında İslam dininin ve ramazan ayının önemine dikkat çeken Akbay, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Akbay’ın canlı yayındaki konuşmasından satır başları:

“İSLAM DİNİ EN GÜZELİ !”

Bütün dinler güzeldir. Ama İslam dini ve Müslümanlık çok güzel. Çünkü İslam dini bizi hem bu dünyaya, hem öbür dünyaya hazırlayan çok kutsal bir dindir. 11 ayın sultanı olan bu ramazan ayında ben hayretler içerisinde kalıyorum... İslam’ın en önemli şartlarının başında iftira atmamak, yalan söylememek, kin tutmamak, ihtiraslı olmamak, başkasının hakkına göz dikmemek vs gelir... Maalesef bizde herkes kendi çıkarları doğrultusunda birbirine iftira atıyor, kıskançlık duyguları içinde çırpınıyor. İslam dinini kirleten bu kişiler olmasa her şey daha güzel olacak.

“ORUÇ ŞARTLI REFLEKSTİR!”

Oruç ayını perhiz zannedenler var. Oysa oruç şartlı reflekstir. Yani 5 duyunun iradesinin ortaya konmasıdır. Görme, işitme, tatma, koklama, dokunma duyularının iradeleridir. Gözünüzle günah işlemeyeceksiniz. Burnunuzla kötü koku almayacaksınız. Kulağa kötü gelecek sözler söylemeyeceksiniz. Her canınızın çektiğini yememek için iradenizi güçlendireceksiniz. Dokunma duyunuza sahip çıkacaksınız. Mesela harama dokunmayacaksınız. Ağzınızdan kötü söz çıkmayacak. Kötü gözle kimseye bakmayacaksınız. İftira atmayacaksınız.

“İRADENİZE HAKİM OLUN!”

Siz beslenmenize, uykunuza, giyiminize, sporunuza dikkat etmeseniz, işinizde de başarılı olamazsınız. Eğer iradenize hakim olamıyorsanız, hiçbir şeyin üstesinden gelemezsiniz. Genç kalmanın da, sağlıklı yaşamın da dört şartından biri ve en önemlisi iradedir. İrade ve kendine güveni, iyi bir uyku, bilinçli beslenme ve bilinçli spor izler. Ben her geçen yıl yaşlanacağıma, daha da gençleşmemi bu dört şartı yerine getirmeme borçluyum. Ramazan ayında oruç tutmak irade eğitimi için büyük fırsattır. Oruç tutarken iradeniz güçlenir, 5 duyunuza beyninizle hakim olursunuz.

“MİDENİZİ ŞİŞİRMEYİN!”

Bundan 1433 yıl önce Peygamber efendimiz teravih namazını 8 rekat olarak buyurmuştu, sonra 20’ye çıktı. Bu çok önemli. Çünkü namaz maneviyatın yanı sıra fizik olarak da çok sağlıklı. İftarı açıp namaz kıldıktan sonra hazım kolaylaşıyor ve iftarda yediklerinizi mideniz daha kolay hazmediyor. Eğer namaz kılmadan oruç tutuyorsanız, çayınızı, ya da çorbanızı içtikten sonra, oturduğunuz yerden kalkın ve hareket edin. 5-10 dakika sonra yemeğe devam edin. Mesela çorbanızı için, üzerine etinizi, ya da sofranızda ne varsa yiyebilirsiniz. Ama karnınızı çok doyurmayın. Midenizi şişirmeyin. Midenizin üçte biri su, üçte biri yiyecek, üçte biri de hava olacak. Azerilerin garingula dedikleri, yani mide fesatına uğramamak için buna dikkat edeceksiniz. Mesela ben ekmek yerine kendi ürettirdiğim buğday ruşeym tozunu kullanıyorum. Çorbaya, salataya buğday ruşeym tozu ekliyorum. Tatlı yiyecekseniz, hemen iftardan sonra yemeyin. Teravih namazına gidiyorsanız, tatlınızı ya da meyvenizi teraviden sonra yiyin. Gitmiyorsanız en az bir saat kadar sonra yiyin.
Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri, amino asitleri, temel besin öğelerini ve proteini ihmal etmemeniz lazım. Ancak bunların da yüzde yüz doğal ve katkısız olmasına çok dikkat edin. Zira bir besine katkı maddesi girdiğinde insan sağlığı için çok tehlikelidir. Ben kendi adıma özel olarak ürettirdiğim yüzde yüz doğal ve katkısız Çörek Otu, Kabak Çekirdeği, Buğday Ruşeymi, Nar Çekirdeği, Keten Tohumu, Kişniş Yağı Kapsülleri ve Sakız Kabağı Proteini ile Buğday Ruşeymi Tozu’nu Ramazan ayında da düzenli olarak kullandığım için, oruç tutarken hem acıkmıyorum, hem de vücut direncim düşmüyor. Örneğin 100 gram sakız kabağı proteininde 300 gram kadar etteki ve 15 yumurtadaki kadar protein bulunuyor. Sahurda bu protein tozuyla omlet yapar veya çorbanıza ve zeytinyağlı yemeklerinize katarsanız gün boyu acıkmazsınız. Önümüzdeki hafta bu gıda desteklerine karabiber ekstresiyle birleştirilmiş Zerdeçal ekstresini de ekleyeceğiz.

“FACEBOOK OFFICIAL SAYFAMA GİRİN!”

Kişisel Facebook sayfam 5 bin kişi kontenjanını doldurduğu için oradan kabul etmem imkansız.
Ancak daha fazla ve ayrıntılı bilgi almak isterseniz benim official Facebook sayfama, ya da Instagram sayfama girin. Orada benim nasıl beslenip, ne tür sporlar yaptığımı ayrıntılarıyla görüp okuyabilirsiniz.
Ayrıca dünyaca ünlü Amerikalı Alman vs. doktorların sağlıklı yaşamla ilgili anlattığı her türlü bilgiye de Facebook official ve Instagram sayfamdan ulaşabilirsiniz.
İddia ediyorum! Benim yaptıklarımı yapın. O zaman benim gibi yaş alıp yaşlanmayacaksınız.