Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı “ABD, Hakan Atilla’ya karşı” davasında tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, (Rıza Sarraf) New York'ta devam eden mahkemede ifade vermeye devam ediyor. İşte bugünkü duruşmadan öne çıkan bölümler;

"Türk vatandaşlığını normal yoldan aldım"


Reza Zarrab, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması konusundaki yönteme de açıklık getirdi. “Sanılanın aksine 'istisnai yöntemle değil rutin süreçle TC vatandaşlığı aldığını' savunan Zarrab "Çok sıradan yollarla vatandaşlık aldım. 2000'de başvuru yaptım, 2006-2007 gibi alabildim. Yani 6-7 yıl sürdü vatandaşlık almam.” dedi.

Vatandaş olduğu dönemde Türkiye'de üzerine kayıtlı bir şirket olmadığını belirten Zarrab bu yüzden de gelir beyanında bulunmadığını anlattı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra da "gelir vergisi beyanlarını az gösterip göstermediği" sorusuna ise Zarrab “Türkiye'de üst düzey yöneticiler benim gerçek gelirimin ne olduğunu biliyorlardı." yanıtını verdi.

Zarrab'ın diğer mallarıyla birlikte el konulan yalısı, yasadışı tadilat iddiasıyla gündeme gelmişti. Zarrab'ın diğer mallarıyla birlikte el konulan yalısı, yasadışı 'tadilatıyla' gündeme gelmişti.

YALIYA USULSÜZ TADİLAT YANITI: HERHALDE SUÇTUR


Fleming, Zarrab'a, Haziran 2016'da Türkiye'de sahip olduğu yalının tadilatı konusunda "yetkililere yalan söyleyip söylemediğini de" sordu. Zarrab tartışılan yalıyla ilgili bu soruya “Bu konuda neler yaşandığını tam tarihleriyle hatırlamamakla beraber hakkımda yapılan suçlamalar doğrudur” yanıtını verdi. Avukatın “Peki bu yalı üzerinde yaptığınız tadilat ceza gerektiriyor muydu?" sorusuna ise “Herhalde öyledir” şeklinde yanıt verdi.