YAŞAR ÖZER / ILGAZ FAKIOĞLU

Türkiye'nin Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasının ardından, ABD ve Avrupa ülkelerinden birçok açıklama gelmişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Johnny Michael, "S-400 sözleşmesinden endişeliyiz" ifadesini kullanırken, Fransa ise tam tersi bir pozisyon almıştı. Türkiye'nin kararı hakkında NATO ülkelerinin yorum yapmalarına gerek olmadığını belirten Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes Romatet-Espagne "Türkiye’nin askeri ekipman alımı, NATO üyelerinin (üzerinde) yorum yapmaması gereken bağımsız bir seçim" ifadesini kullanmıştı. Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Emekli Kurmay Albay Dr. Nejat Tarakçı, konuyla ilgili Sozcu.com.tr'ye konuştu. S-400'lerin Türkiye'ye sadece belirli ölçüde fayda sağlayacağını kaydeden Pekin, "ABD ve batılı şirketlerin önemli kayıpları olacak" dedi. Dr. Nejat Tarakçı ise, Türkiye'nin S-400'leri satın almasının ardından yapması gereken üç önemli detaya vurgu yaptı. Tarakçı, teknolojinin tam transferi ve hedef tanıma/tanıtma sistemlerine ait yazılımların milli olması gerekliliğine değindi.

'ABD Türkiye'ye teknoloji transferini reddediyordu'


Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin uzun süredir devam eden bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Pekin, "Özellikle uzun menzilli ve nükleer başlık taşıyan balistik füzeler, seyir füzeleri ve uçaklardan atılan uzun menzilli füzelere karşı yüksek irtifa ve uzun menzilli hava savunma sistemlerine olan ihtiyaç hayati boyuttadır. Türkiye’nin mevcut hava savunma sistemleri orta ve yüksek irtifa, uzun menzilli sistemler barındırmayan bir yapıdadır" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin yıllardır ihale açtığını ve füze savunma yeteneğine sahip olmak için çalışmalar yaptığını belirten Pekin, "ABD ve batı, Türkiye’ye teknoloji transferini reddediyordu. Hatta ABD Kongresi yapılan satışları çoğu zaman onaylamamaktaydı. Türkiye daha önce İsrail ile füze geliştirme ortak projesi yürütmüş, fakat sonra bir şekilde bu konu sonlandırılmıştı. EUROSAM konusunda, ortak üretim dahil ARGE faaliyeti, Avrupa ülkeleri ile devam etmektedir. ABD, THAAD sistemini bir çok ülkeye satmaktadır. Ancak bu uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sisteminin Türkiye’ye satışı konusunda sorunlar bulunmakta ve teknoloji transferini ABD kabul etmemektedir" diye konuştu.

s-400800


'S-400'ler Türkiye'ye sadece belirli ölçüde yarar sağlayacak'


Türkiye’nin Rusya Federasyonu'ndan alacağı S-400 hava savunma sisteminin belirli ölçüde yarar sağlayacağını belirten Emekli Korgeneral, "Türkiye’nin bu sistemi bölgesel bir hava savuma sistemi olarak etkili bir şekilde kullanabilmesi için; uydular, mevcut radarlar, AWACS'lar, uçaklar, komuta kontrol sistemleri ve NATO üyesi ülkelerin benzer sistemleriyle entegre edilmesi gerekir. Bu şekilde daha az maliyetle etkin bir yüksek irtifa hava savunma sistemi ve füze savunma sistemi, Türkiye’nin tamamını kapatabilecek şekilde sağlanabilir" ifadelerini kullandı.