Yüzbinlerce kişi bu sene saatleri geri alınıp alınmayacağını merak ediyor. Sürekli yaz saati uygulaması torba yasaya eklendi. Düzenleme TBMM'de görüşülecek. Mecliste görüşülecek konular arasında yer alan saatler geri alınacak mı konusu sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Kış saati uygulaması olursa saatler hangi gün geri alınacak? Bu yıl saatler geri alınacak mı? Dünya, 22 Ekim’de kış saati uygulamasına geçti. Peki bizde durum ne? İşte saat değişikliği ile ilgili ayrıntılar…

Kamuoyunda yaz saati olarak bilinen ve Bakanlar Kurulu’nu bir saati aşmamak şartı ile ileri saat uygulaması yapmaya yetkilendiren madde Meclis’te komisyon görüşmeleri süren torba tasarıya ekleniyor. Yaz saati uygulamasının devam etmesiyle ilgili madde hükümete göre güneş ışığından daha çok yararlanılması ve enerji tasarrufu sağlanmasını amaçlarken, muhalefet ve çeşitli kesimler bu uygulama ile istenildiği ölçüde enerji tasarrufu yapılmadığını savunuyor.

Bakanlar Kurulu, 8 Eylül 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla sürekli yaz saatine geçilmesine hükmetmiş ve ilgili yıl da bunu uygulama kararı almıştı.

Ancak yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca durdurulmuştu.
Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun süresiz olarak bu tür bir uygulamaya karar verme yetkisinin olmadığını, bunun yasayı değiştirmek anlamına gelebileceğini belirtmişti.

Yaz saati uygulaması 350 milyon lira zarar ettirdi!

AKP’nin önergesiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri süren torba tasarıya eklenen madde ile süre sınırını gözetmeksizin Bakanlar Kurulu’na bir saati aşmamak şartıyla ileri saat uygulamasını kalıcı olarak uygulama yetkisi veriliyor. Komisyonda Enerji Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre yaz saati uygulamasının kalıcı olması yüzde 1.95 tasarruf sağlıyor. Ancak kamuoyunda uygulama öğrencilerin karanlıkta okula gitmek zorunda kalacağı gerekçesiyle de eleştiriliyor.

Enerji Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz eylül ayında yaptığı açıklamada, “Verimlilik hususunda yaz saati uygulaması Türkiye'ye çok önemli bir katkı yaptı.Ne yaptı? Rakamsal olarak; raporlar yeni geldi.Dedik bunun ekonomik rakamsal analizi nedir diye? Bakanlık olarak biz bir çalışma yapmıştık ama, dışarıdan da üçüncü bir gözle Türkiye'nin en iyi üniversitlerinden bir tanesi olan; teknik olarak kimine göre en iyisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile de bir çalışma yaptırarak baktığımızda, büyüme ısınma tüketimi saat ayarlaması noktasında yaklaşık geçtiğimiz yıl 540 milyon liralık, bir tasarruffa da etki etmesi itibariyle çok ciddi pozitif bir etki ortaya koymuştu. Bu süreç devam edecek” ifadelerini kullanmıştı.