Sabancı Center'da 1996 yılında Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ile Nilgün Hasefe'nin öldürülmesine ilişkin davanın sanıklarından, terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol'un yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, sanığın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini talep etti.


İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10. celsesi görülen duruşmaya, Silivri Cezaevi'nden getirilen sanık İsmail Akkol ve avukatları hazır bulundu. Sabancı ailesini duruşmada avukat Eylem Aydın Öner temsil etti.


SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI


Duruşmada Savcı Ali Kaya, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanık İsmail Akkol'un DHKP-C terör örgütüne 1995 yılında katıldığı, örgütün liderleri tarafından "Ali Rıza Kurt" silahlı propaganda birliği oluşturulduğu, sanık İsmail Akkol'un da bu birliğe Mustafa Duyar'ın yanında çalışmak üzere görevlendirildiği anlatıldı.


KOD ADI SEDAT


Kendisine "Sedat" kod adı verilen İsmail Akkol'un, 1995 yılı Ağustos ayından sonra örgüt adına birkısım eylemlerde bulundukları, örgütün lideri konumundaki Ercan Kartal'ın cezaevinden gönderdiği talimaltarla eylem yaptıkları, 1995 yılı Eylül ayında Mustafa Duyar ile birlikte Maslak İl Jandarma Komutanliginda nöbet tutan iki eri şehit ettikleri ifade edildi.


"ERCAN KARTAL TALİMAT VERDİ"


Sanık İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'a daha sonra Ercan Kartal tarafından Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın öldürülmesi talimatı verildiği, hazırlık yapmalarının söylendiği, para verildiği ve silah temin edildiği, kendilerine holding binasında bir kadının yardımcı olacağı ve bu kadınla eylemden önce tanışacaklarının söylendiği, 1996 Ocak ayında eylemin yapılması talimatı verildiği, sanıkların mağazaya giderek kıyafetler ve çanta aldıkları, Fatma adlı irtibat elemanından ise susturucu takılmış tabanca ve cep telefonu aldıkları belirtildi.


"FEHRİYE ERDAL BİLGİ VERDİ"


4 Ocak'ta sanıkların buluştuğu ve keşif yapmalarının sağlandığı anlatılan mütalaada, 6 Ocak'ta Fatma'nın evine giderek sanık Fehriye Erdal ile tanıştıkları, birbirlerinin telefonunu aldıkları kaydedildi. Fehriye Erdal'ın eylemin 8 Ocak pazartesi yapılacağını, aralarında "Annem evde" diye mesaj verilmesi konusunda anlaştıkları, anlaşılan gün geldiğinde sanıkların holding binasına doğru gittikleri, ancak Fehriye'nin "Annem evde yok. Yarın görüşürüz" diyerek hedef kişinin olmadığını bildirdiği ifade edildi.


9 OCAK 1996'DA...


Ertesi gün, 9 Ocak'ta İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'ın susturucu takılmış tabancalarla Sabancı İş Merkezi'ne geldikleri, saat 09.57'de Fehriye Erdal'ın arayarak "Annem evde. Saat 10.00'da görüşürüz" diye bilgi verdiği, sanıkların işmerkezine girerek Ulusal Temizlik Şirketi Merkez Şube'den geldiklerini söyledikleri, burada temizlik sirketiyle görüşeceklerini söyleyerek içeri girdikleri, güvenligin daha zayıf olduğu D kapısından içeri girdikleri, kimliklerini verip kayıt yapıldığı, içeride rahat dolaşmalarını sağlayacak giriş kartı verildiği, bu giriş kartıyla birlikte yanlarına refakatçi verildiği, ancak telefon görüşmesi yapacaklarını belirterek bu refakatçiyi atlattıkları, 15.katta silahları çıkarıp üzerine aldıkları, bir süre sonra Fehriye'nin yanlarına gelerek 25. katta yedi kişinin bulunduğunu, Sabancıların toplantı yaptığını söylediği anlatıldı.


ÖLDÜRÜP İŞ MERKEZİNİ TERK ETTİLER


Fehriye Erdal'ın Sabancı kardeşlerden biri ile genel müdürün bir odada, Sakıp Sabancı ve diğer kardeşlerinin ise başka odada olduklarını söylediği, Mustafa Duyar'ın Özdemir Sabancı ile Genel Müdür Haluk Görgün'ün bulunduğu odaya girdiği, burada olan kişinin Sakıp Sabancı olmadığını fark ettiği, ancak çabucak işini görüp yakalanmadan çıkma telaşıyla onları öldürmeye karar verip kısa mesafeden birden çok ateş ederek her ikisini öldürdüğü belirtildi. Sanık İsmail'in de Nilgün Hasefe'yi öldürdüğü, daha sonra iş merkezini terk ettikleri kaydedildi. Sanıkların daha sonra örgüt tarafından sağlanan pasaportlarla yurtdışına kaçmalarının sağlandığı, Mustafa Duyar'ın Suriye'de büyükelçiliğe teslim olarak verdiği bilgilerle olayın açıklığa kavuştuğu vurgulandı.


AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ


Mütalaada, sanık İsmail Akkol'un DHKP-C terör örgütü adına bu eylemi gerçekleştirdiği, örgütün Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirme amacını güttüğü belirtilerek "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edildi.


"DİYECEK BİR ŞEYİM YOK"


Sanık İsmail Akkol ise suçlama hakkında diyeceği bir şey olmadığını belirtti. Akkol'un avukatları ise savunma yapmak için süre talep etti.


17 MAYIS'A ERTELENDİ


Sabancı ailesinin avukatı, sanığın cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına son savunmalarını yapmaları için süre vererek duruşmayı, 17 Mayıs tarihine erteledi. DHA