İstanbul Emniyeti’ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmada, bazı polislerin kamyonculardan rüşvet aldıklarını belirledi. Bunun üzerine soruşturma başlatıldı. Teknik ve fiziki takip çalışmalarında, rüşvet alan polisler ve rüşvet veren sürücüler tek tek belirlendi. Çalışmalarda, polislerin özellikle tonaj sınırını aşan kamyon ve beton mikserlerine göz yumdukları belirlendi. Bazı polislerin tonaj sınırı dışında, bu araçların, girilmesi yasak yollarda seyrine de ettikleri tespit edildi.

‘PATLAK LASTİĞE DENK GELDİK’


Rüşvet veren kişileri de mercek altına alan polis, ilginç bilgilere ulaştı. Buna göre, polisler tarafından durdurulan kamyoncuların aradıkları kişilere ve aracılara “ Lastik Patladı” “Patlak lasitiğe denk geldik” gibi ifade kullandıkları belirlendi. Bu bilgi üzerine araya giren kişilerin polisleri arayarak, arkadaşlarını kurtardıkları tespit edildi.

5 BİN LİRA AİDAT


Organize polisinin yaptığı araştırmada, rüşvetin boyutunun tahmin edilenin çok ötesinde olduğunu da ortaya koydu. Rüşvet aldıkları iddia edilen polislere aylık aidat bağlandığı belirlendi. Rüşvet çarkına dahil olan polislerin, 5 bin liraya kadar aidat aldıkları öne sürüldü.  .Rüşvet çarkının içerisinde zabıta görevlilerinin de bulunduğu ortaya çıkarıldı.

RÜŞVET ALMAYANA 'BASKI'


Araştırmalar, rüşvet almayan polislerin de dışladığı gerçeğini ortaya koydu. Tüm ısrarlara rağmen rüşvet almayı reddeden polislerin, mesleki tecrübesi daha fazla olan polislerce dışlandıkları iddia edildi. Bu polislerin rüşvet çarkı dönen yerlerin dışında çalışmaya zorlandıkları iddia edildi.

109 GÖZALTI


Yapılan çalışmalarda elde edilen bulgularla 86’sı polis, 4’ü zabıta 174 şüphelinin rüşvet çarkının içerisinde olduğu belirlendi. Şüphelilerin yakalanması için operasyon kararı alındı. Dün sabah düzenlenen baskınlarda 65’i polis 109 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Trafik Cezası uygulamalarına göre, aracın azami yüklü ağırlığı  % 10 fazlasına kadar uygulanan ceza 800 TL, yüklü ağırlığın yüzde 15’i aşılırsa bin 603 TL, yüklü ağırlığı % 20 fazlasına kadar ise2 bin 404 TL para cezası uygulanıyor. aşım yüzde 25 olursa, ceza 3 bin 209 TL’ye çıkıyor. Eğer yüzde 25’inde üzerinde tonaj fazlası olursa bu durumda ceza 4 bin 814 TL oluyor.