İstanbul Emniyet Müdürlüğü okul çevrelerinde güvenliğin sağlanması MOT adı verilen projeyi bu yıl hayata geçirdi. Motosikletli ve yaya ekiplerden oluşan ekipler okulların açılmasıyla görev yerlerinde çalışmaya başladı. Okul çevrelerinde suçu bitirmek hedefiyle İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla kurulan MOT ekiplerinin 20 günlük bilançoları ortaya çıktı. Ekipler sadece 3 haftada 3 bin 944 okulda denetim yaptı. Sabahın erken saatlerinde bağlayan bu denetimlerde şüpheli görülen 31 bin 254 kişinin, üst araması yapıldı, Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi üzerinden suç kayıtlarına bakıldı.

223 GÖZALTI


Haklarında kesinleşmiş hapis cezası kararı bulunan 159 suçlu yakalandı. Bunların dışında aramalarda üzerlerinde suç unsuru bulunan 64 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerin 30'unun üzerinde uyuşturucu ele geçirildiği öğrenildi. Yapılan denetimlerde, 106 gram uyuşturucu , 570 paket sigara, 2'si kurusıkı 3 tabanca ve çok sayıda kesici alet ele geçirildi.

mot-1

KAFE VE ARAÇ DENETİMİ


MOT ekipleri, okul çevrelerindeki, internet kafe, kafe, oyun salonu gibi 2 bin 455 işyerini de denetledi. Bu işyerlerinden 44'üne işlem yapıldı. Ayrıca 3 bin 569 araç denetimi yapan ekipler 190 sürücüye yasal işlem yaptı. Ekipler ayrıca okuldan kaçtıkları anlaşılan 77 öğrencinin de ailesine bilgi verdi.

SERVİS ŞOFÖRÜ BONZAİ İLE YAKALANDI


Ekiplerin en dikkat çeken denetimi ise okul servisleri üzerinde gerçekleştirildi. MOT ekipleri 6 bin 638 okul servisi ve araç sürücülerini denetledi. Bu kontrollerde 169 okul servisine işlem yapıldı. Ataşehir'de 3 Ekim'de yapılan servis denetiminde, yol kenarında park halindeki bir aracın sürücünün bilincinin yerinde olmaması ekiplerin dikkatini çekti. Araç sürücünün yanına giden ekipler sürücünün alkollü olduğundan şüphelendi. Alkol almadığını söyleyen sürücünün aracındaki arama Polisi bile şaşkına çevirdi. Sürücü koltuğunda bir paket içerisinde bonzai bulundu. Uyuşturucu kullanmaktan suç kaydı olduğu öğrenilen Servet G. gözaltına alındı.

ZEHİR TACİRLERİ YAKALANDI


Okullardaki güvenlik için çalışan ekipleri geçtiğimiz Pazartesi günüde Avcılar Yeşilkent Mahallesi'ndeki bir okulun önünde uyuşturucu satın almak isteyen bir kişiyi tespit etti. Takibe alınan şüpheli Erkan D. bir araçtan uyuşturucu alırken 3 zehir taciriyle birlikte suçüstü yakaladı. Araçta yapılan aramalarda satışa hazır durumda toplam 22.09 gram Eroin ele geçirildi.

ADLİYEDEN KELEPÇELİ KAÇMIŞ


MOT ekiplerinin gözaltına aldığı şüpheliler arasında 21 yaşındaki Çiğdem K.'da dikkat çekti. Hakkında yakalama kararı olan şüphelinin Gaziosmanpaşa'da adliyesinden bir motosiklet ile elleri kelepçeli halde kaçırıldığı ortaya çıktı. Fatih'te bulunan bir lisenin önünde ise durdurulan aracın torpido gözünden Glock marka ruhsatsız bir silah bulundu. Araçta bulunan Sedat K. gözaltına alındı.