Kamuoyunda "Büyükada Davası" olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada, tutuklu yargılanan sekiz sanığın da sanıkların serbest bırakılmasına karar verildi. Mahkeme, savcının Taner Kılıç'ın dosyasının davayla birleştirilmesi talebini de kabul etti.

Özlem ve Veli Acu'ya yurtdışına çıkış yasağı konulurken, tutuksuz sanıklar Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli'nin da adli kontrolleri kaldırıldı.

Savcı mütaalasında İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Veli Acu hariç tüm sanıkların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını istemişti.

Davanın bir sonraki duruşmasının 22 Kasım'da yapılacağı açıklandı.

İddianamede, sanıkların "silahlı terör örgütlerine yardım etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamalarıyla 10 ila 15 yıl hapisleri isteniyordu.

Yargı önüne çıkan insan hakları savunucuları arasında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye direktörü İdil Eser, örgütün Türkiye şubesinin yönetim kurulu başkanı Taner Kılıç, Alman vatandaşı Peter Staudtner ve İsveç vatandaşı
Ali Gharavi'nin yanı sıra şu isimler bulunuyor:

Helsinki Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem,

Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün,

Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Özlem Dalkıran,

İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun ve Veli Acu.

 

[old_news_related_template title="Son Dakika... Büyükada davasında tahliye talebi" desc="Büyükada'da 5 Temmuz 2017'de yapılan toplantıya ilişkin davada, mütalaasını veren savcı 8 tutuklu sanıktan 7'sinin tahliyesini talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/resimid_4126010.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-buyukada-davasindan-tahliye-cikti-2063615/"]