İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü '17-25 Aralık kumpas' soruşturmaları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenilen Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala dün akşam adliyeye sevk edildi. Sivil toplum çalışmalarıyla bilinen 60 yaşındaki Osman Kavala, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GÖZALTINA ALINMASINA AVRUPA'DAN TEPKİ GELMİŞTİ


Osman Kavala'nın gözaltına alınmasına Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri'den tepki gelmişti. Piri, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim” demişti.

NEDEN TUTUKLANDI? İŞTE SUÇLAMALAR


Atatürk Havalimanı'nda 18 Ekim'de gözaltına alınan ve gece sevk edildiği mahkemece tutuklanan iş adamı Osman Kavala'nın, "Gezi olayları"nın organizatörü olduğu ve darbe teşebbüsünü organize ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Hanry Barkey ve bazı yabancı uyruklu kişilerle yoğun irtibatının olduğu iddia edildi.

"GEZİ OLAYLARININ ORGANİZATÖRÜ" İDDİASI


Savcılığın sevk yazısında, Osman Kavala'nın, "Hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye yönelik bir ayaklanma olan ve tüm terör örgütlerinin (FETÖ/PDY, PKK/KCK, DHKP/C, MLKP) aktif olarak katıldığı ve destek verdikleri kamuoyunda 'Gezi olayları' olarak bilinen eylemlerin yöneticisi ve organizatörü olduğu" iddia edildi.

"BARKEY'LE YOĞUN İRTİBATI" İDDİASI


Sevk yazısında, "15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi ile ilgili 15-16 Temmuz 2016'da Büyükada Splendid Otel'de yapılan darbe teşebbüsü sürecinde darbenin organizatörlerinden olan Hanry Jak Barkey ile yabancı uyruklu kişi ve kişilerle olağanın ötesinde yoğun irtibat kurarak darbe teşebbüsüne katılmak suretiyle Anayasal düzeni cebir ve şiddet yöntemleri ile değiştirmek suçunu işlediğine dair bulgu ve delillere ulaşıldığı" ifadelerine yer verildi. (DHA)

[old_news_related_template title="Osman Kavala kimdir? Tutuklanan Osman Kavala'nın mesleği ne?" desc="Mehmet Kavala’nın oğlu ünlü iş adamı Osman Kavala kimdir? Kavala grubunda yönetici olarak çalışan Osman Kavala, babası Mehmet Kavala'nın vefatından sonra yönetici olmuş ve çeşitli toplumsal kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapmıştı. Osman Kavala kimdir? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/osman-kavala-kimdir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/osman-kavala-kimdir-tutuklanan-osman-kavalanin-meslegi-ne-2072207/"]