Ünlü sosyolog Şerif Mardin, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.

 

En son Şehir Üniversitesi'nde öğrencilerine ders veren Mardin, Türk modernleşmesi, din ve siyaset, Osmanlı'nın son dönemindeki siyasi gelişmeler ve Jöntürkler üzerine yaptığı çalışmalar ile biliniyordu.

Mardin'in cenazesi yarın (7 Eylül) Yeniköy Camii'nde öğle namazını müteakiben kaldırılacak.

se Mardin 2007 yılında gazeteci Ruşen Çakır ile yaptığı röportajda kullandığı 'mahalle baskısı' kavramı ile de Türkiye'de gündem yaratmıştı.



ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA

Şerif Mardin'in vefatının ardından görev yaptığı İstanbul Şehir Üniversitesinden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "90 yaşında yaşamını yitiren Prof. Dr. Şerif Mardin'in cenazesi, yarın öğle namazını müteakip İstanbul Yeniköy Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecektir.  Türkiye'de din ve modernleşme, sivil toplum, ideoloji, merkez-çevre ekseninde yaptığı öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla bizlere eşsiz bir miras bırakan  Prof. Dr. Şerif Mardin'i, her zaman sevgi ve saygıyla yad edeceğiz. İstanbul Şehir Üniversitesi olarak, Şerif Mardin'e Allah'tan rahmet; ailesine, akademi dünyamıza, bütün sevenlerine, ŞEHİR camiasına ve ülkemize başsağlığı diliyoruz.

ŞERİF MARDİN KİMDİR?

1927 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde başladığı orta öğrenimini ABD'de tamamladı. Kökleri Muhammed’in torunu Hüseyin’e kadar gittiği iddia edilen Mardinizade ailesine mensuptur ve baba tarafından Betül Mardin ve Arif Mardin’in kuzenidir.