DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını belirterek, "Kadınlar, çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işadamı Fettah Tamince'nin mütevelli heyeti başkanı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti milletvekilleri Mustafa Köse, Sena Nur Çelik gibi isimlerin mütevelli heyeti üyesi olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin Aktif Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği söyleşiye katıldı. Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya'da sel ve toprak kayması felaketi olduğunu belirterek, Kolombiya'ya Türkiye olarak yardım elini ulaştıracaklarını aktardı.
'AVRUPA'DA IRKÇILIK ARTIYOR'
Bugün yaşanan zorlukların Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile sınırlı olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Avrupa halklarını endişeye sürüklemeye başlayan trendler, artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük gibi, Avrupa'yı birleştiren tüm değerleri yok etmeye, aşındırmaya başlayan tehlikeli bir süreç yaşanıyor. Ötesine gittiğimiz zaman dünyanın değişik coğrafyalarında yaşanan sorunlar var. Terör, çevre felaketleri, işsizlik, kıtlık, iç savaşlar hepsi esasen dünya insanına doğrudan tehdit oluşturan, insanları katleden sorunlar var. Bunların yansımaları göç, göç akımları, entegrasyon gibi zorlu bir süreç de var" dedi.
'CAN ÇEKİŞE ÇEKİŞE ÖLDÜLER'
Türkiye'nin komşularında da çeşitli sorunlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerini, ancak Rum kesimindeki seçim öncesi Rum tarafından olumsuz sesler gelmeye başladığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Hemen güneyimizde Irak, Irak'ta yeniden körüklenmeye başlayan etnik kamplaşma. DEAŞ terör örgütüyle mücadele. Güneyimizde Suriye yönetilemeyen bir ülke. Dün kimyasal silah kullanıldı. Kadınlar çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Zalim rejimler. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu. Orada da terör var, bize yönelik oluşan tehditler var. Yabancı terörist savaşçılar var. Radikalleşme var. Bunların hepsi sıkıntı. Ama insanların önünde her zaman fırsatlar vardır. Zor zamanlarda çözüm için çaba sarfetmek lazım."
Avrupa'nın Türkiye'ye dayatmalar içinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Avrupa 'Sizde eksen kayması mı var, ne oluyor, bize sırtınızı mı döndünüz, nereye gidiyorsunuz' Ama onlara verecek cevabımız var, veriyoruz da. Bu coğrafyada yaşayan bir ülkenin tek taraflı dış politika izlemesi mümkün değil. Her yere gitmemiz lazım ve çıkarlarımızı korumamız ve alternatifsiz kalmamamız lazım. Geçmişte ihmal ettiğimiz coğrafyaları da kucaklamamız gerekir. 'Sizde eksen kayması mı var' diyen Avrupa ülkeleri bizim gitmek istediğimiz tüm ülkelerde var. Sen gidince ben seni sorguluyor muyum Sormuyorum. Sen beni neden sorguluyorsun Dert başka. Dert Türkiye uzağa gitmesin, içeriye de almayalım, kenarda beklesin, bizim kontrolümüzde olsun. Biz ne dersek onu yapsın bizim aldığımız kararları uygulasın. Anlayış bu" dedi.
STRATEJİK ORTAKLIKLAR
Stratejik işbirliği konseyleri veya koordinasyon konseyleri kurduklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Anlaşmalar imzalıyoruz. Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda senede bir kez bir araya geliyoruz. En son Moskova'da 10 Mart'ta Ruslarla bu zirveyi gerçekleştirdik. Bir yıl sonra bu toplantı Türkiye'de olacak. 25 ülke ile ilişkimizi bu seviyeye yükselttik. Üçlü mekanizmalar kuruyoruz. Balkanlarda güven artırıcı adımlar atıyoruz. Kafkasya'da güveni ve işbirliğini artırıyoruz. İki ay sonra Bakü- Tiflis- Kars Demiryolunu hayata geçireceğiz. Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan dörtlü mekanizmayı kuruyoruz. Barış için arabuluculuk yapıyoruz."
TÜRKİYE İNSANİ YARDIMDA İKİNCİ SIRADA
Girişimci bir politika izlenilmesi gerektiğini işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye 2005 sonu rakamları olarak 4 milyar dolar insani yardımla ABD'nin arkasından dünyada ikinci. Milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız. Kıtlıktan dolayı yardım ettiğimizi herkes görüyor. Bizden başka duyarlı olan yok. Kolombiya, nerede Latin Amerika'da bizden yardımda bulundu. Memnuniyetle yardım edeceğiz. Haiti'ye de ilk yardımı ulaştıran biz olduk. Kolombiya ve Meksika'da Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) ofislerini açtık. Birçok ülkenin dışişleri bakanlığı binasını biz inşa ediyoruz. Birçok kurumun kapasitesini artırmak için de yardımda bulunuyoruz."
'İLK DEFA KİMYASAL KULLANILMADI'
Suriye'de devam eden savaşı da değerlendiren Çavuşoğlu, "Belirli bir mesafe katettik. Ama bir zalim rejim var. Zalim bir Esad rejimi var. Dün kimyasal silah kullanarak çok sayıda insanı öldürdü. Oysa ilk defa kimyasal silah kullanmıyor. Daha önce kimyasal silah tüm ülkelerin, tüm batının kırmızı çizgisiydi. Ama kullandıkça millet alışmaya başladı. Yani insanlar hunharca öldürülünce bile dünya susmaya başladı. Böyle giderse Suriye'de Esad'ın geleceğini belirleyecek halk mı kalacak. Tek başına 1 milyona yakın insanı öldürdü. Halep'te sıkışan 45 bin kişiyi kurtarmasaydık, onları da acımasızca öldüreceklerdi. Hizbullah'ıyla, İran'ın desteklediği Şii gruplarla katledeceklerdi. Öyle bir vahşice öldürüyorlar ki insanlığınızdan utanıyorsunuz. 45 bin kişiyi kurtarmak için kılını kıpırdatan başka bir ülke oldu mu Rusya ile şartları zorladık. Bazı Müslüman geçinen ülkeler engel çıkarmaya çalıştı. O nedenle Türkiye'nin sorumluluğu çok büyüktür" diye konuştu.
'100 ÜZERİNDEN 10 ALDIM'
Öğrencilere derslerinde başarı dileyen Çavuşoğlu, üniversite döneminde bir derste 100 üzerinden 10, bir derste de 25 aldığını söyledi. Okuduğu dönemde sıfırcı hocalar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Sosyoloji dersinde 10 aldım. Din ve ahlakı sordu. Hocanın kendi kitabında dini sabit olarak gösteriyor, 'cahillik, ahlak kuralları ise çağa göre değişir' diyordu, mezhebi geniş. Sınavda da 'din ve ahlak nasıl olmalı' diye soru sordu. Ben de tam tersini savundum, 'din ve ahlak kuralları birlikte olursa' diye açıkladım. Bu soru 40 puanlıktı, buna sıfır verdi. Diğer iki sorudan da 10 vermiş. Bütünlemede de aynı soruları soracaksa aynı cevabı verecektim ama soruları değiştirdi. 60 alarak o dersi geçtim" dedi.
16 Nisan'da anayasa değişikliği için yapılacak referandum hakkındaki görüşlerini de açıklayan Çavuşoğlu'nun söyleşisinin soru- cevap kısmı, basına kapatıldı.

DHA