FETHULLAHÇI Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Terörle mücadele edenin terörist olamayacağını belirten Tuğgeneral Sağır, "Darbe girişimine destek olmadığım için bu yapı tarafından, çevremi saran FETÖ'cüler tarafından cezalandırılıyor olamaz mıyım" dedi.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında adı Sivas Sıkıyönetim Komutanı listesinde yer aldığı için meslekten ihraç edilen ve tutuklanan 5'inci Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlarından iddianame hazırlandı.
Savcılık ifadelerinde geçmişte cemaat ile bağlantısı olduğunu itiraf eden Tuğgeneral Sağır hakkında hazırlanan iddianame Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın görüşülmesine bugün başlandı. İlk olarak hakkında hazırlanan iddianame okundu. İddianemede Tuğgeneral Sağır'ın ifadelerine yer verildi. İddianemeye yansıyan ifadelerde Sağır, FETÖ ile harp okulundan arkadaşı Tümgeneral Mehmet Akyürek aracılığıyla tanıştığı, Tevfik adında bir kişinin evine de birçok kez gittiğini aktaran Sağır, dini konularda sohbet yaptığını, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in vaaz kasetlerini dinlediklerini bilgisi yer aldı.
2 KEZ GÜLEN'İN SOHBETİNE KATILDIM
Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır'ın Denizli'de görev yaparken 1991-1992 yıllarında Fethullah Gülen'i soru-cevap ortamında kalabalık bir grubun bulunduğu mekanda, İzmir'de 2 kez gördüğü, sohbetine katıldığı, bunu da dini konulara olan merakı nedeniyle gerçekleştirdiğini söylediği ifade edildi.
Tuğgeneral rütbesiyle Sivas'a atandıktan sonra da cemaat mensuplarıyla herhangi bir irtibatı kalmadığını, ancak özelikle yurt dışındaki okullarındaki hizmetleri sebebiyle 2007 yılına kadar cemaati gönülden desteklediğini, daha sonra ise ilişkisini kestiğini ifade ettiğine yer verildi. 
DARBE İÇİN ÖRTÜLÜ HAZIRLIKLAR OLUR
İlk kez hakim karşısına çıkan Tuğgeneral Sağır, ifadesine darbe teşebbüsünde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve gazilere ise acil şifalar dileyerek başladı. Darbe girişiminden haberinin olmadığını belirten Tuğgeneral Sağır, şunları söyledi:
"Darbe yapılacaksa, birliklerin hazır edilmesi anlamında bazı örtülü hazırlıklar olur. Bir silahın kaybolması gibi nedenlerle personel kışlada tutulur. Askerlikte bununla ilgili bir metin hazırlanmasında, yalnızca karargahın ve emri onaylayan komutanın haberi olur. Öncesinde bunu size bildirmezler. O kadar sıkıyönetim komutanına bunu bildirmiş olsalardı, bu bilgi bir şekilde sızardı. Ve bu girişim akamete uğrardı. Kendilerine yakın insanları bu listeye yazmışlar."
"TERÖRLE MÜCADELE EDEN İNSAN TERÖRİST OLAMAZ"
Darbe girişimi gecesi yaşananları anlatan sanık Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, "İl Jandarma Komutanı Albay Bektaş Arslan beni aradı, bir emir gelmiş diye. Sonra karargaha geldi, görüştük. Emirle ilgili bir şey yapmayacağım, saçma sapan bir şey dedim" dedi. Albay Bektaş Arslan'ın valiliğe gittiğini beirten Tuğgeneral Sağır,"Ben de üzerimi değiştirip valiliğe gideyim ve tedirginliği azaltalım dedim. Odaya bir girdim insan kaynıyor. Yaklaşık 30-40 kişi var. Burada kolordu komutanım Mehmet Faik Şengün aradı, 'hiçbir şey yapma' dedi. Ben de, 'yapmıyoruz zaten komutanım, birlikler yerinde' dedim. Saat 3'e kadar valilikte kaldık zaten. Sonra askeri gazinoya gittik, sabah namazına kadar orada bekledik. Ertesi gün terörist olduk. Yıllarca terörle mücadele eden bir insan terörist olamaz. Eğer ben devletimin yanında yer almamışsam, diyecek başka hiçbir şeyim yok" diye konuştu.
TÖREN ALANINDAKİ 2 TANKIN MOTORU YOK
15 Temmuz'da Tokat'ta olduğunu belirten Tuğgeneral Sağır, savuasını şöyle sürdürdü:
"Bu darbeye hazırlanmış olsaydım, 15 Temmuz'da Sivas'ta olurdum. Oysa Tokat'ta devir teslim törenindeydim. Zaten o gün hiçbir hazırlık görmediklerini söylemişler. Darbe girişimini engellemek için herhangi bir talimat vermediğimden bahsediliyor. Biz de bir şey yapmadık, olağan akışında devam etti. Personeli çağırmadım. Sivas'ta tek bir kişinin bile burnu kanamadıysa, ben o gece emri uygulamadığım için. Benden büyük Genelkurmay Başkanı da, benden küçük Sivas Jandarma Komutanı da böyle yaptı. Tören alanında motorları dahi olmayan 2 tank var. Onların hareket ettirilmesi emrini vermişim. Motor yok, bir şey yok."
"FETÖ'CÜLER BENİ CEZALANDIRIYOR OLAMAZ MI"
Darbe girişimine destek vermediği için kendisi aleyhine bir algı operasyonu yürütüldüğünü iddia eden Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, "Darbe girişimine destek olmadığım için bu yapı beni, çevremi saran FETÖ'cüler tarafından cezalandırıyor olamaz mı Darbeye destek verecek olsam, hazır kıtayı hazır vaziyette bekletirdim. Dışarıda olan personeli tugaya çağırırdım. Ancak ben bunları yapmadım. Gece 00.00'dan önce valiliğe gittim. Meydana çıkmışım, devletin ve milletin yanında olduğunu göstermişim ama biri hissetmiş, biri düşünmüş diye buradayım. Çok gizli olan bir örgüt ama benimle ilgili bilgiler her yerde" dedi.
Gazetelerde çıkan haberlerden sonra kendisine aleyhine tanıkların ortaya çıktığını belirten Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Emir subaylarım nedeniyle FETÖ'cü olduğumu söylediler. Ben meslek hayatım boyunca orduya, doğruluk ve muhabbetle hizmet ettim. Onun dışında kimseyi kayırmadım. Örgüt üyesi olsaydım önceki emir astsubayımı kovalamazdım. Genelkurmay Başkanının emir subayı FETÖ'cü diye ona da mı FETÖ'cü diyeceğiz. FETÖ'cü olup da erlerle namaz kılan yoktur herhalde. Ben erlerle cuma namazına da gittim, bayram namazına da gittim. Gizleyecek bir şeyim yoktu. Yine tugay içindeki mescidin büyütülmesine vesile oldum. Hiçbir FETÖ'cü komutan böyle yapmamıştır" dedi.
Sağır'ın ifadesinin ardından tanıkların dinlenmesine geçildi

DHA