HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde zırhlı aracın çarptığı evde 2 çocuğun yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili Meclis araştırması yapılmasını istedi.
Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, TBMM Başkanlığı'na başvurarak Silopi ilçesinde 4 Mayıs 2017 gecesi polislerin sürdüğü 'Akrep' tipi zırhlı aracın eve çarpması sonucu, 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne sebep olduğunu belirtti. Bu olayın sorumlularının tespit edilmesi ve tüm ayrıntıları ile aydınlatılması amacıyla meclis araştırılması açılmasını talep eden İrmez dilekçesinde şöyle dedi:
'Görgü tanıklarına göre zırhlı aracın şoförü olan polis ile aracın içindeki diğer polisler alkol kullanmış ve aşırı hızlı bir şekilde Yıldırım ailesinin evinin duvarına çarpmıştır. Çocukların yaşamını yitirmesine dair Valilik, kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yapmazken “bu olay bizi son derece üzmüştür' şeklinde ciddiyetsiz ve sorumluluktan uzak bir açıklama yapmıştır. Silopi'de yaşanan bu vahim olay ilk değildir. 7 Haziran 2016 günü, Cizre'nin Alibey Mahallesinde 6 yaşındaki Bünyamin Bayram ile 24 Ekim 2016 günü Cizre'nin Nuh Mahallesinde 5 yaşındaki Hakan Sarak da zırhlı aracın çarpmasıyla hayatlarını kaybetmişlerdir. Bünyamin Bayram, Hakan Sazak, Nihat Kazanhan, Ceylan Önkol, Berkin Elvan, Baran Çağlı, ve daha onlarca çocuğun hayatını kaybetmesi ilgili hukuki ve idari sürecin adalet temelinde yürütülmemesi sonucunda bu olaylar tekrar edebilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Silopi'de iki çocuğun ölümü ile sonuçlanan olayın müsebbipleri sadece olaya karışan polisler değil, bu polislere halkın evini zırhlı araçlarla yıkacak kadar yasal koruma ve tolerans sağlayan siyasi iktidar, ilgili bakanlıklar ve idari amirlikler de sorumluluk sahibidir. Bu cinayetin sorumluları hakkında derhal yasal işlemler başlatılarak, cinayete sebebiyet veren kişinin kimlik ve görev bilgilerinin açıklanması, kamuoyu vicdanı ile evrensel hukuk kuralları çerçevesinde adalet sağlanmadır. Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerin cinayeti ile ilgili tüm süreçlerin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, sorumlularının tespit edilmesi ve olayın tüm ayrıntıları ile beraber aydınlatılması amacıyla Meclis çatısı altında acilen bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ederiz.'

 

DHA