İLK yerli tünel açma makinesi tanıtım töreninde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Eskiden kazma kürekle, iş makinası ile tünel deliyordunuz. Günlerce uğraşıyordunuz. Tünel delme makinası adeta bir fabrika. Kesici delici takımları olsa da bir fabrika gibi. Bir taraftan tüneli deliyor diğer taraftan beton segmentleri getirip yerleştiriyorsunuz' dedi.

İlk yerli tünel açma makinesi tanıtım töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye dünyanın en uzun tünellerini yapıyor. Herhalde bunları keyfinden yapmıyor dağlar, tabiat bizi zorluyor. Bu yatırımları yapacak teknolojiyi de Türkiye üretmeliydi. Aklınıza gelebilecek her yerde Türk Müteahhit var.  Hükümet olarak verdiğimiz yeni destekte, gittiğiniz ülkelerde aldığınız projelerde kullanacağınız makine Türk makinası ise, sana sıfır faizli Eximbank kredisi veriyoruz' diye konuştu.

'ESKİDEN KAZMA KÜREKLE, İŞ MAKİNASI İLE TÜNEL DELİYORDUNUZ'Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Eskiden kazma kürekle, iş makinası ile tünel deliyordunuz. Günlerce uğraşıyordunuz. Tünel delme makinası adeta bir fabrika. Kesici delici takımları olsa da bir fabrika gibi. Bir taraftan tüneli deliyor diğer taraftan beton segmentleri getirip yerleştiriyorsunuz 45 dakika ila 1 saat içinde bu makine için 1 metrelik segmentler yerleştirilebiliyor' ifadelerini kullandı. 

'BUGÜN, DÜNYANIN 8. TÜNEL DELME MAKİNESİ ÜRETEN ÜLKESİ HALİNE GELDİK'Arslan, 'En son Avrasya Tüneli'nde de 3.7 metre çapında tünel delme makinesi kullandık. Hızlı bir şekilde projeyi bitirdik. Şimdi hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 katlı tünelde, 16.8 metre çağında bir tünel delme makinesi kullanmak. Bunları her defasında özel olarak sipariş etmek zorundasınız. Ne mutlu bize ki bugün, Dünyanın 8. tünel delme makinesi üreten ülkesi haline geldik. Yerli ve milli üretimi destekliyoruz daha da geliştirmemiz lazım. Milli hızlı trenimizi yapmak için de ciddi mesafe katettik' dedi.
 

DHA