– Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından gerçekleştirilen "GT’17 Jeotermal Türkiye Çalıştayı ve Kongresi"nde her yıl yüzde 50 büyüme gösteren jeotermal enerji sektörünün 2017 yılında ivme kazanacağı belirtildi.

GT’17 Jeotermal Türkiye Çalıştayı ve Kongresinin açılış konuşmasında JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerjinin temiz, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu vurguladı ve ekledi:

“GT’17 Jeotermal Türkiye Çalıştayı ve Kongresinin bu sene birincisini gerçekleştiriyoruz. Amacımız, sektörümüzdeki sorunların yatırımcılarımız tarafından devletin üst düzey yöneticilerine aktarılması ve karşılıklı görüş alışverişleri ile olabildiğince çabuk çözülmesidir. Sorunlar çözüldüğünde yatırımlarımızın miktarının artacağını öngörmekteyiz. Sektörü bir adım daha ileriye taşımak amacıyla düzenlediğimiz Türkiye’ 2017 Çalıştayı ve Kongresini geleneksel hale getirmek en büyük arzumuz.”

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları olarak sektörün çok hızlı büyüdüğünün altını çizen Şentürk, “Sektörümüze büyük emek ve katkısı olan MTA’nın destekleriyle ve bu destekleri en iyi şekilde değerlendiren yatırımcılarımız tarafından her yıl yüzde 50 gibi bir oranla büyüyerek yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de çalışmalarımıza istikrarlı bir hızla devam edeceğiz” dedi.

Jeotermal Sektörünü değerlendiren Şentürk, Şubat ayı itibari ile 860 MWe (megawat elektrik) kurulu güce ve 1320 MWe lisans büyüklüğüne ulaşıldığını belirtti. 2015 yılında ‘Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda küresel jeotermal enerjinin payını arttırmak için 38 ülkenin katılımıyla Küresel Jeotermal İttifakı kurularak, jeotermal enerjinin elektrik üretiminde yüzde 500, ısıtmada ise yüzde 200 artırmanın hedeflendiğini belirtti.

Jeotermal enerji üretiminde dünyada çok önemli başarılara imza atılacağını belirten Şentürk, “Bakanlığımız yetkililerine sunduğumuz yol haritasında düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynaklardan da üretilebilen elektriğin, kademeli olarak desteklenmesi ile 5 bin MWe düzeyine çıkarılması ile ilgili çalışmamızı sunduk" dedi ve ekledi:

"Çalışma kabul görmesi halinde önümüzdeki 5 yılda 5 bin MWe güce ulaşarak, dünyada jeotermal kaynaklı en çok elektrik üreten ülke olma yolunda ilerleyeceğiz. 2007 yılında jeotermal elektrik sektörü birkaç JES dışında neredeyse ortada yokken, jeotermale gönül vermiş büyüklerimizin gayretleri ile çıkarılan 5686 sayılı yasamız ve yönetmeliğimiz artık olağanüstü hızla büyüyen sektörün ihtiyaçlarını karşılamamakla birlikte gün geçtikçe yatırımlarımız ile ilgili sorunlarımız artmaktadır.”

Halkın jeotermal kaynaklı elde edilen enerji hakkında yeterli bilgiye ve bilince sahip olmadığını belirten Şentürk, şöyle devam etti:

“Sektörümüze bilinen bir takım güdülü çevreler tarafından bilinçli olarak, zarar vermeye çalışılmaktadır. Fakat vatandaşlar ve az sayıdaki basınımız tarafından gerçek dışı propagandası yapılan JES’ ler; inşasında arazi kullanımını minimuma indiren ve zararlı atık üretmeden, elektrik ve ısı enerjisi elde edilebilen; seracılık, konut ısıtması, kurutma tesisleri gibi yatırımlarda da faydalanılan yegane milli ve yenilenebilir enerji kaynağımızdır. Korunması ve elektrik üretimi, akabinde ısı enerjisi gücünden de ikincil yatırımlarla en üst düzeyde faydalanılarak, ekonomiye katkı sağlaması en büyük arzumuzdur.”

DHA