Halil EĞRİBOYUN / sozcu.com.tr

1850’li yıllarda söz konusu bölgede bulunan tarihi köprü, dönemin Tavaslıoğlu’nun Menteşe bölgesine geçmesini engellemek amacıyla Menteşe tarafında yer alan 50 kara okka ağırlığında siyah barutla havaya uçurulmuştu.  200 yıl sonra Menteşe ile Tavas arasında barış sağlamak amacıyla yeniden yapımı başlatılan ve 3 ay gibi bir sürede çöken köprü hayal kırıklığına neden oldu. Coğrafyanın tarihini bilen yurttaşlar, “köprünün çöküşüne Muğla ile Denizli arasındaki barış, ikinci kez çöktü” gibi yorum getirdiler.

mugla-koprusu-coktu-880-2 FOTO: sozcu.com.tr


Köprü çöküşü ile ilgili görüşlerini almak istediğimiz Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Kale Belediyesi’nin ilgi Bakanlıktan almış olduğu 2 Milyon Türk Lirası ile yapımına başlatılan köprünün zemin etüt çalışması iyi yapılmadığı anlaşılmıştır. Bende o bölgenin çocuğuyum. Akçay’la Kemer Barajı birleştiği noktada yapımı sürdürülen baraj Akçay’ın getirdiği alüvyonlar üzerine yapılmak istenilmiştir. Yapılmak istenen köprünün zemin etüt çalışması iyi yapılmalıydı. Bu çalışmanın yapılmamasından dolayı köprü çökmüştür. O yörenin çocuğu olarak köprünün çökmesine çok üzüldüm. Bu zamanın ileri teknolojisiyle köprü yapılmalıydı. Yazık oldu.” şeklinde konuştu.

mugla-koprusu-coktu-temel-atma FOTO: Kale Belediyesi


2 milyon liraya mal olan Muslugüme Köprüsünün temeli Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla tarafından atılmıştı. Temel atma törenine, Çamoluk Mahalle Muhtarı Ayhan Madan, Göktepe Mahalle Muhtarı Mustafa Tepe, Esençay Mahalle Muhtarı Niyazi Orhan, Muslugüme Mahalle Muhtarı Şahin Düngül, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Murat Gökalp, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci ve siyasi partilerin il ve ilçe başkanları katılmıştı.

FOTO: sozcu.com.tr FOTO: sozcu.com.tr


Verilen bilgiye göre, her iki ilin Valisi tarafından köprü çöküşü ile ilgili teknik bir araştırma başlatıldı. Araştırma sonucunda köprünün çöküşüne neden olan sorumlu ya da sorumlular hakkında yasal davalar açılacağı bildirildi.