Dün yurdun batı bölgelerini etkilemeye başlayan sıcaklar İstanbul'da nemle birleşince ciddi yüksekliklere ulaştı. Yüzde 90'lara ulaşan nem sıcaklığı çekilmez kılarken önümüzdeki hafta başında Avrupa'dan gelecek yeni sıcak hava dalgasıyla sıcaklıklar bir süre daha artarak etkisini sürdürecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu artan sıcaklıklarla konuştu ve önümüzdeki hafta için serinletici haber verdi.

VEYSEL EROĞLU'NUN "ABARTIYORLAR" DEDİĞİ SICAKLAR GELDİ

Geçtiğimiz hafta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hava sıcaklıkları nedeniyle Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun "Mümkün olsa 30 Temmuz'dan önce İstanbul'u terk ederdim" açıklamasına ‘cevap’ vermiş ve İstanbul'la alakalı çok büyük felaket olacakmış gibi bir takım havalar estiriyorlar. Yok öyle birşey kardeşim işi abaratmaya gerek yok demişti. Eroğlu bugün yaptığı konuşmada ise "Şu anda kritik bir hafta yaşıyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren sıcaklıklar ortalamalardan birkaç derece yükselecek" açıklamasında bulundu.

SERİNLİK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONUNA

Eroğlu açıklamasının devamında "Sevincimiz şu, bilhassa yangın hassas olan bölgelerde yağmur başlıyor. Dolayısıyla bilhassa Ege Bölgesi'nde, Akdeniz'de bunların çok büyük faydası olacaktır. Bu hafta belki sıcaklıklarda bir artış olacak ama önümüzdeki haftadan itibaren mevsim normallerine düşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

AVRUPA'DAN LUCIFER GELİYOR

Hırvatistan, Romanya, İspanya ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi 42 santigrat dereceye varan sıcak havalarla mücadele ediyor. İtalyan yetkililer sokağa çıkılmaması uyarısı yaparken, İtalya Sağlık Bakanlığı sıcak hava alarmı yaparak bölgede yaşayanların gerekli olmayan durumlarda sokağa çıkmaması konusunda uyardı. Hafta içinde yüksek sıcaklık dolayısıyla İspanya, İtalya ve Hırvatistan’da çok sayıda yangın yaşanırken İtalya’da Lucifer (Şeytan) lakabı verilen sıcak hava dalgası dolayısıyla hastanelerin acil servislerine bir yığılma olduğu belirtildi. Birçok tatil beldesinde ise turistlere gölgede kalmaları ve sık sık sıvı tüketmeleri yönünde uyarı yapılıyor. İtalya’nın 26 büyük şehrinde aşırı sıcak alarmı verilirken vatandaş uyarıldı.Avrupa’da yaygın olarak kullanılan hava durumu sitesi MeteoAlarm, İtalya, İspanya ve Hırvatistan dahil, Bosna Hersek, İsviçre, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovenya ve Karabağ gibi ülkeler üzerinden Türkiye’ye geleceği kaydedildi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA HAVA NASIL OLACAK?

hava-durumu-haftalik-5-agustos