Zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeniyle 'süper meyve' olarak adlandırılan 'Aronya' hakkında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde hasat etkinliği düzenledi.

2012 yılında enstitüde araştırılmasına başlanan ve bu yıl ilk hasadı yapılan meyvenin `Viking´ çeşidi tescillendi.

resimid_3953252

Türkiye´de dört ayrı lokasyonda denemeler yapıldığını söyleyen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, aronya meyvesi ile ilgili 2012 yılında çalışmalara başladıklarını söyledi.

resimid_3953251

Boz, "İnsan sağlığına oldukça katkısı olan Aronya meyvesi için girişimlerde bulunduk. 2012 yılında ise bu meyve için proje başlattık. Bu proje kivi üretiminden daha kısa vadede sonuca götürdü. Üretim projesinden yaygınlaştırma projesine geçtik. Ülkemizde Yalova merkez olmak üzere Malatya, Tokat ve Edirne olmak üzere dört ayrı lokasyonda denemeler yaptık. Yalova´da faydalı bir meyveyi Türk tarımına kazandırmış olduk. İnsan sağlığı açısından ne kadar önemli bir meyve olduğu geri dönüşlerle anlıyoruz" dedi.

resimid_3953250

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar ise meyvenin yaygınlaştırılması için çalışma başlattıklarını söyledi Yapılan konuşmaların ardından meyveyle ilgili ilk hasadı ise Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptı.

DHA

resimid_3953249