Varlık Fonu Türkiye'de sık sık konuşulur hale gelmişken, vatandaşlar sık sık Varlık Fonu nedir sorusuna cevap arıyor. Peki Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu hakkında uzman görüşleri ve ayrıntılar...


VARLIK FONU NEDİR?


Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştiriyor. Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanıyor.


Prof. Dr. Yalçın Karatepe Varlık Fonu'nu anlattı



Varlık Fonu'nun ne olduğunu, neler yapabileceği ilgili kanunlara göre açıklayan Karatepe, ‘Sizin bulunduğunuz ilçede gelip bakkal dükkanı bile açabilir' dedi.
Karatepe, fonun başka ülkelerde nasıl kullanıldığını açıkladıktan sonra “Genellikle dünyada bu fonlar devletin harcamadığı, harcayamadığı kaynakları gelecek kuşaklara daha verimli bir biçimde aktarmak için oluşturulan yapılardır. Bunun en iyi örneklerini körfez ülkelerinde görüyoruz” dedi. Türkiye'de bu fonun kurulmasının 19 Ağustos 2016 tarihinde çıkarılan kanunla gerçekleştiğini söyleyen Karatepe fonun sadece bağımsız bir denetim şirketi tarafından denetlenebileceğini de anlattı.


SÖZCÜ YAZARI EGE CANSEN'DEN VARLIK FONU YORUMU



Sözcü yazarı Ege Cansen gündemin bir numaralı konusu olan Varlık Fonu’nun detaylarını Sözcü Özel Haber Müdürü Bora Erdin’e anlattı. Cansen Varlık Fonunu’nun hukuken anonim şirketi olduğunu belirterek “Bir defa bu şirkettir ama hukuken bakıldığında anonim şirketidir. Buna Varlık Fonu Kurumu da denilebilirdi. T.C. Varlık Fonu Kurumu dersen devlet borç almış olur. Ama bu şekilde anonim şirket borç almış olur.” dedi. Varlık Fonlarının ilk defa petrol paralarını değerlendirmek isteyen körfez ülkelerinde kurulduğuna değinen Cansen “Yurt dışında Sovereign State Fund, yani bağımsız ülke fonu denir. Bizim böyle birikmiş bir paramız yok. Bu ülkelerin çok parası vardı. Petrol satar çok parası olur harcayacak yer bulamaz.” dedi. İşte Ege Cansen’in Varlık Fonu ile ilgili o açıklamaları:Sözcü yazarı Ege Cansen gündemin bir numaralı konusu olan Varlık Fonu’nun detaylarını Sözcü Özel Haber Müdürü Bora Erdin’e anlattı. Cansen Varlık Fonunu’nun hukuken anonim şirketi olduğunu belirterek “Bir defa bu şirkettir ama hukuken bakıldığında anonim şirketidir. Buna Varlık Fonu Kurumu da denilebilirdi. T.C. Varlık Fonu Kurumu dersen devlet borç almış olur. Ama bu şekilde anonim şirket borç almış olur.” dedi. Varlık Fonlarının ilk defa petrol paralarını değerlendirmek isteyen körfez ülkelerinde kurulduğuna değinen Cansen “Yurt dışında Sovereign State Fund, yani bağımsız ülke fonu denir. Bizim böyle birikmiş bir paramız yok. Bu ülkelerin çok parası vardı. Petrol satar çok parası olur harcayacak yer bulamaz.” dedi. İşte Ege Cansen’in Varlık Fonu ile ilgili o açıklamaları: