"ÜLKENİN YAKLAŞIK YÜZDE 50'Sİ OY VERDİĞİ KİŞİ TARAFINDAN YÖNETİLMİYOR"

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, son günlerin en sık tartışılan AKP'li belediyelerdeki istifalara ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'de seçimle gelmiş belediye başkanlarının görevden el çektirilmesi süreci yaşandığını söyleyerek Türkiye'nin yaklaşık yüzde 50'sinin oy verdiği kişi tarafından yönetilmediğini dile getiren Yedekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da "Gelin demokrasinin namusunu kurtarmak için erken yerel seçim yapalım hatta erken genel seçim de yapalım. Biz hodri meydan diyoruz seçime hazırız" dediğini belirtti.

Türkiye'de gerek güvenlik gerekse ekonomik anlamda sıkıntı olduğunu kaydeden Yedekci "Bu da mevcut hükümetin Türkiye yönetemediğinin açık bir göstergesi. Biz Türkiye yönetilebilsin, iyi yönetilebilsin istiyoruz. Onun için de iktidara talibiz. Şu anda var olan ekonomik sıkıntıyı sanki CHP erken seçim istedi de olmuş gibi göstermeye çalışmak ancak AKP'nin yapabileceği bir iştir." ifadelerini kullandı.

"BİR İNSAN İSTİFA EDİNCE TÜM SUÇLARINDAN KURTULMUŞ MU OLACAK?"

"Bu istifaların arka planında ne olduğunu biz de ancak basından öğreniyoruz ve tahmin ediyoruz çünkü her şey kapalı" diyen CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci "Örneğin, İstanbul'u yöneten dünyanın en güzel en kadim kentlerinden birini yöneten bir belediye başkanı istifa ettirildiğini söylüyor, bir başka belediye başkanı 'Ailemi tehdit ettiler' diyor, Ankara Belediye Başkanı 'Cumhurbaşkanının sözüyle istifa ettim' diyor. Bir istifa etme durumu söz konusu değil, bir istifa ettirilme, bir görevden el çektirilme söz konusu." dedi.

Bu süreci iki türlü değerlendirdiklerini söyleyen Yedekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki hafta önceki grup toplantısındaki sözlerine vurgu yaparak "Bir belediye başkanının görevden el çektirilmesinde iki gerekçe olabilir. Bir tanesi usulsüzlük yapmıştır, hukuka uygun olmayan bir iş yapmıştır o zaman bunun merci mutlak surette yargıdır ya da bir terör örgütüne yardım yapmıştır, onun da yargı önünde cezasını alması lazımdır." açıklamasında bulundu.

"Bir insanın istifa edince tüm suçlarından kurtulmuş mu olacak? Halk adına biz gerekli olan her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz. Kim ne suç işlediyse yargı önünde bunun cezasını çekmek zorundadır." diye konuşan Yedekçi, yaklaşık 450 km'yi hak, hukuk, adalet arayışıyla yürümüş insanlar olduklarını, var oluş gerekçelerinin de Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran parti olarak bu ülkede yaşayan her bir bireyin mutlu, huzurlu, güvenli ve hakkaniyetli yaşayabiliyor olmasını sağlamak olduklarının altını çizdi.

"BİZ BİR ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ"

Stratejilerini 'hayır' bloku olarak ortaya koyduklarını dile getiren CHP'li vekil Gülay Yedekci, "Biz o seçime 'şaibeli mühürsüz seçim' diyoruz ama sonuç itibarıyla resmi sonuçlar budur ve maalesef 'hayır' kaybetti gibi görünüyor ama bizce 'hayır' kazandı çünkü ciddi bir blok oluştu. Hiçbir zaman yan yana gelmediğimiz, gelemeyeceğimiz gruplarla toplantılar düzenledik. Bu ülkeyi seven gerçek yurtseverler yan yana durdu. Bu bloku koruyarak gerçek vatanseverlerin bu ülkeye sahip çıktığını 2019 yılında bir kez daha göstereceğiz ve biz inanıyoruz iyiler kazanacak, kötülük kaybedecek." diye konuştu.

Bir zihniyete karşı mücadele ettiklerini söyleyen Yedekci "Biz Türkiye'nin çağdaş uygarlık seviyesine çıkmayı hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün çizgisinden devam ediyoruz ve ülkemizin bu aydınlık çizgiden ayrılmadan daha da ileriye gitmesi için mücadele ediyoruz. Bu anlamda bizim kişilerle bir durumumuz yok, biz zihniyetle ve mevcut vakayla ilgiliyiz." dedi.

"İSTANBUL'UN BÖĞRÜNE HANÇER SAPLAMAYIN!"

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'un mevcut yapılaşmasına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

Mevcut durumu 'felaket' olarak değerlendirdiğini bildiren Yedekçi "Biz yıllardır söylüyoruz zaten, en son Haliç Köprüsü'nde dedik ki 'İstanbul'un böğrüne bir hançer saplamayın'. Alt yapıyı, trafiği değiştirmiyorsunuz ama beş katlı binayı yıkıp yerine 55 katlı binayı yapıyorsunuz, o insanlar o yolu kullanmayacak mı? Şimdi bir de Kanal İstanbul yapmayı planlıyorlar, kendi açıklamalarına göre İstanbul'un kuzeyine 600 bin konut yapılacakmış ve bu 2.5 milyon nüfusa tekabül ediyor. En az 10 milyon kadar da dışarıdan gelir, bu onların planlaması." ifadelerini kullandı.

"NE YAPILARAK İSTANBUL'A İHANET EDİLDİ?"

"Ben mecliste de söyledim ne yaptınız da ihanet ettiniz, hangi birinden bahsediyorsunuz?" diyen Yedekci "Mimar Sinan'ın göğe uzanan minarelerini gölgede bırakan ranta uzanan kulelerden mi söz ediyorsunuz yoksa Kabataş'a bir beton martı koydular ondan mı bahsediyorsunuz, yoksa tarihi yarımadada ada bazında dönüşüm yapmaya çalıştınız tek tek o yapılar yıkıldı ondan mı bahsediyorsunuz, Süleymaniye'de nerdeyse kârgir bina kalmadı, deprem toplanma alanlarının neredeyse tamamı 77'si hariç imara inşaata açtınız bundan mı bahsediyorsunuz?" diye konuştu. Bu ülkede deprem olduğunda insanların gideceği yer kalmadığını dile getiren Yedekçi "Ne yapılarak İstanbul'a ihanet edildi? Madem ihanet olarak bunları değerlendiriyorsunuz artık yapmayın, hükümet yetkilileri çıksın bir açıklama yapsın. 'Bir daha asla hiçbir yeşil alanı imara açmayacağız, bir daha herhangi bir yapı yaptığımızda otoparkını hazır edeceğiz, alt yapısını ona göre artıracağız' desin. Niye söylemiyorlar, ihanete devam mı etmeyi planlıyorlar? Bunun hukuk karşısında bedelini ödemeyecekler mi?" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla kurduğu çağdaş, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Yedekci "İstanbul, bir tarih ve kültür kentidir. İstanbul, buram buram medeniyet kokar. Yalova il olmadan önce içinden deniz geçen dünyadaki tek kentti, eşsiz bir doğaya sahiptir, İstanbul'u torunlarımıza yaşanılır halde bırakmak zorundayız." dedi.

"BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ"

İstanbul'da üç ana aks bulunduğunu, bunların E5, çevre yolu ve sahil yolu olduğunu kaydeden CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci "Bu üç yol birbirine paralel. Kamulaştırma maliyetini azaltmak için bunları tünellerle birbirine dik olarak bağlamak ve deniz ulaşımını kullanmamız lazım, Türkiye üç tarafı denizle çevrili güzide bir ülkedir ama denizcilik ulaşımı yüzde 5 kullanılıyor." ifadelerini kullandı.

Hükümete "Deprem paralarını ne yaptınız?" diye sorduklarını ve "Duble yol yaptık" yanıtını aldıklarını söyleyen Yedekci "Metrobüs yapılırken biz dedik ki 'Buraya raylı sistem koyun, en az 40 katı insan taşırsınız' ama dediler ki 'Hayır' çünkü altı ay sonra seçim vardı, seçime yetiştirmek için.  Her işleri plansız programsız ben yaptım oldu zihniyeti hakim olduğu için ama sonuçta sadece yapmış olmaya çalışmak göstermelik çalışma içerisinde olmak." diye konuştu.

"İSTANBUL'DAKİ TRAFİK SORUNU, ANLAYIŞ DEĞİŞİRSE ÇÖZÜLÜR"

Karayollarında birbirine dik deniz yollarında da paralel ulaşımla İstanbul'un trafik sorunu büyük ölçüde çözülebileceğini vurgulayan Yedekci, sinyalizasyon sistemlerindeki küçük dokunuşlarla da bu problemin çözülebileceğini bildirdi. Dünyada ulaşımın bir bilim olduğunu sözlerine ekleyen Yedekci "Ulaşımın başına sadece eşiniz dostunuz akrabanız diye birini getirmeyeceksiniz. Ulaşımın başına bu işten anlayan bir bilim insanını bir teknokratı getireceksiniz. Bu işlemler ülkeyi sevmekle insanı sevmekle ve siyaset anlayışınızın merkezine insanı koymakla olur. Ben gerek akademisyen olarak gerek vaktiyle bir iş kadını olarak şimdi de bir milletvekili olarak siyasetimin ticaretimin akademik hayatımın merkezine insan mutluluğunu koyuyorum, eğer insanlar mutluysa doğru bir şey yapıyoruz demektir, bu yolda devam etmeliyiz. Herkes için eşit bir sistem kurulmalı, iktidar mensuplarına yakın olana ayrı bir sistem uzak olana ayrı bir sistem olmamalı herkes eşit hakkaniyetli bir sistem kurulmalı, insanlar bu sistemde mutluluk, keyif ve huzurla yaşamalı." diyerek sözlerini tamamladı.