Geçtiğimiz günlerde başlayan Recep Tayyip Erdoğan'ın "TEOG kalkacak mı?" konusu dün TEOG'un kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Cumhurbaşkanı bugün yaptığı açıklamada üniversite sınavlarıyla ilgili de sinyal verdi... Peki LYS ve YGS kalkacak mı? Sınavsız üniversite girişi mümkün olacak mı?

TEOG'un yerine nasıl bir sistem geleceği konuşulurken yeni bir gelişme daha yaşandı. Bugün New York’ta kaldığı otele dönen Erdoğan, otel girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG'un yerine yeni bir sistemin çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, üniversite sınavı hakkında da çalışmalarının olduğunu belirtti.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI KALKACAK MI? (YGS VE LYS)


Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının birkaç gün ardından kaldırılan TEOG sonrasında öğrenciler YGS ve LYS kalkacak mı sorularını sormaya başladı. Hedeflerindeki üniversiteye yerleşebilmek için çabalayan ve çalışmalarını sürdüren öğrenciler LYS ve YGS'nin kalkıp kalkmayacağını merak ediyor...

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşma ve diğer temaslarının ardından New York’ta kaldığı otele dönen Erdoğan, otel girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, son günlerde Türkiye’nin gündemindeki önemli konulardan biri olan TEOG ile ilgili, “TEOG yerine nasıl bir sistem olacağı ile ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

Üniversiteye girişlerle ilgili de çalışma yapıldığını belirten Erdoğan, “Hazırlıklarımız var. Bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin. Sadece kendi derslerine odaklansınlar’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili bir değişiklik yapılacağın sinyalini verdi ve ‘O da olacak, o konuda da çalışılıyor’ dedi.

TWITTER'DA "YGS VE LYS KALKACAK MI?" SORULARI







ÜNİVERSİTE SINAVI NE ZAMAN KALDIRILIR BİLMİYORUM?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Yılmaz, “TEOG yerine geçecek yeni sistemi bir ay için Bakanlar Kuruluna sunarız” dedi.
Bakan Yılmaz açıklamasında, “Benim de TEOG’dan geçmiş evladım var, TEOG’un ne olduğunu ne olmadığını bilirim” ifadelerini kullandı.

‘BİLMİYORUM’


Birleşmiş Milletler (BM) 72. Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve üniversiteye girişlerle ilgili de çalışma yapıldığını duyurmuştu. Bakan Yılmaz’a bu da soruldu. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG’dan sonra üniversite sınavının da kaldırılacağı sorusuna ise “AK Parti’nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum” diye cevap verdi.

YGS VE LYS NEDİR?

2010 tarihinde hayata geçirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öğrencilerin yükseköğretime geçişi için yapılan ilk sınavdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından kontrolü sağlanmakta ve ÖSYM'ye bağlıdır. YGS, öğrencilerin bir sonraki LYS sınavına giriş yapabilmesi için bir anlamda baraj sınavıdır. 180 puan ve daha fazlasını alan öğrenciler, YGS'ye katılmaya hak kazanır.

lys-ygs-kalkacak-mı-üniversite-sınav

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Türkiye'de üniversite eğitimine geçiş için yapılan ikinci aşama sınavıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yer yıl Türkiye sınırları içinde ve KKTC başkenti Lefkoşa'da 82 ilde yapılmaktadır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'de baraj puanını aşabilen öğrenciler, LYS'ye girmeye hak kazanırlar. YGS'yi geçen öğrencilerin LYS'ye girmesi zorunlu değildir fakat okumak istedikleri bölüm LYS puanı ile öğrenci kabul ediyorsa, mecburen LYS'ye girmek zorundadırlar.