Ekranları altüst eden Diriliş Ertuğrul dizisine ünlü oyuncu Burak Hakkı dahil oldu. Yunanistan'ya yerleşen ve bir tiyatro oyununda yer alan Burak Hakkı, dizide 'Ebu Mansur' karekterini canlandıracak ve Engin Altan Düzyatan ile başrolü paylaşacak.

EBU MANSUR KİMDİR?

Tam adı Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî olan Ebu Mansur, Hanefi mezhebinden olanların imamı ve İslam alimidir. Günümüzdeki Özbekistan'ın Semerkand şehri yakınında yer alan Matürid köyünde dünyaya gelmiştir.

Hayatı ve yaşam hikayesi hakkında pek bir bilgi olmayan Matüridi'nin doğum tarihi konusunda da çeşitli görüşler ortaya atılmaktadır. Doğum tarihi 863 yılı olarak kabul edilmektedir.

Abbasi hilafeti iktidarının zayıfladığı ve Samanoğulları'nın Maveraünnehir’de hakim oldukları devirde yaşamıştır. Matüridi, Ebu Hanife'nin yolunu izlemiştir ve ölümüne kadar Ehl-i Sünnet çizgisinden çıkmamıştır.

Tahminlere göre 944 yılında vefat eden Ebu Mansur (Matüridi)'un cenazesi Semerkand'ın Cakerdize mahallesindeki bilginlerin gömüldükleri mezarlığa defnedilmiştir ve 2005 yılında kabri üzerine türbe yaptırılmıştır.