Kurban Bayramı için süre daralıyor, kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar ise kurbanlık ihtiyaçlarını karşılamak için Google üzerinde araştırmalar yapıyor. Kurbanlık alırken bazı hassas hususlara dikkat edilmesi gerektiği için ince eleyip sık dokuyan vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığı bazı cevaplar yayınladı.

KREDİ KARTIYLA KURBANLIK ALINIR MI?

İslam dininde sık uygulanan kurban kanının alına sürülmesi gibi bir adet bulunmadığına dikkat çekilerek, şu uyarılarda bulunuldu:
Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, ergen , dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak , faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir. Kurban, ‘Allah´a yakınlaşma’ niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir. Esasen vadeli satış caizdir. Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.”
“Kesilen kurbanın kanından alna sürülmesi dinimizde var mıdır?” sorusuna verilen yanıtta, “Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir” denildi.

[old_news_related_template title="Kurban Bayramı tatili kaç gün? 10 gün idari tatil kimleri kapsıyor?" desc="Günlerdir merak edilen Kurban Bayramı kaç gün tatil olacak sorusu cevap buldu. Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarıldı, turizmciler ve tatilcileri sevindiren haber gelmiş oldu. 10 günlük tatilin duyurulunmasında idari izinin 10 gün olarak belirtilmesi kafa karışıklığına yol açtı. İdari izin kimleri kapsar? İdari izin nedir? Bu soruların cevabı merak ediliyor, işte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/bayram-tatili-idari-izin-idari-izin-nedir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/idari-izin-nedir-kimler-idari-izinden-yararlanabilir-kurban-bayrami-2017-1975676/"]

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala merak edilen sorulardan biri cevabını buldu. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kurban Bayramı öncesi milyonlarca müslümanın merakla beklediği kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini belirtti.
2016 yılında 690 lira olan yurt içi kesim bedeli bu yıl 160 TL zamlanarak 850 liraya, yurt dışı kesim bedeli ise 500 liradan 600 liraya yükseldi. Açıklanan bu fiyatlar sonucunda kurbanlık fiyatlarında 2012 yılından bu yana yaşanan en büyük artış meydana geldi.






































YURT İÇİYURT DIŞI
2012550380
2013550380
2014575400
2015625450
2016690500
2017850600

İŞTE KURBANLIK FİYATLARI

Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini vurgulayan Tutkun, “Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve bagis.diyanetvakfi.org.tr adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir” diye konuştu.
Vatandaşların 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezini arayarak kurban bağışı hakkında detaylı bilgi alabileceklerini ifade eden Tutkun, “Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilirler” ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Okullar ne zaman açılıyor, yaz tatili uzayacak mı? " desc="2017-2018 eğitim öğretim yılı başlamak üzere. Milyonlarca öğrenci ve veli yeni okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitiyor, yaz tatili uzayacak mı sorularının cevaplarını arıyor. Bizler de sizler için bu soruların cevaplarını aradık. İşte Milli Eğitim Bakanlığı açıklaması ve tüm detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/okullar-ne-zaman-acilacak-yaz-tatili-ne-zaman-bitecek.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gunun-icinden/okullar-ne-zaman-aciliyor-yaz-tatili-uzayacak-mi-2017-2018-egitim-ogretim-yili-mebten-resmi-aciklama-1975694/"]