İslam aleminin her yıl büyük bir hasretle beklediği Ramazan ayı için artık sayılı günler kaldı. Peki Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ilk sahur ne zaman, ilk oruç ne zaman tutulacak?

11 AYIN SULTANI RAMAZAN MAYIS'TA BAŞLIYOR

İnananların merak beklediği Ramazan, bu yıl Mayıs ayında başlıyor. Diyanet işleri tarafından yapılan açıklamaya göre; Ramazan bu yıl 27 Mayıs'ta başlayacak. Yani ilk oruç 27 Mayıs'ta tutulacak ve son oruç 24 Haziran günü tutularak Ramazan sona erecek. Ramazan Bayramı ise 25 Haziran - 27 Haziran arasında gerçekleşecek.

İLK İFTAR VE SAHUR NE ZAMAN?

Bu yıl İstanbul'da ilk sahur 03.36'da yapılacak, iftar ise 20.33'te açılacak. Ankara'da ilk sahur 03.27 yapılacak, ilk iftar ise 20.15'te. İzmir'de ise 03.59'da yapılacak ilk sahur sonrası ilk iftar da 20.33'te yapılacak. İlerleyen günlerde il il tüm şehirlerin iftar ve sahur saatlerini sizlerle paylaşıyor olacağız.

RAMAZAN BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

TERAVİH NASIL KILINIR?

2017 Ramazan ayında ilk Teravih namazı 26 Mayıs 2017 gecesinde kılınacak. Teravih Namazı dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.

Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.