Son dakika deprem haberi ile vatandaşlar depremin büyüklüğünü ve merkez üssünü araştırmaya başladı. Muğla'da şiddetli şekilde hissedilen depremin merkez üssü Ula ilçesi. Depremin büyüklüğü ise richter ölçeğine göre 5.3 olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 23.22’de merkezi Muğla’nın Ula ilçesi olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5 KM derinliğinde meydana gelen depremde ilk bilgilere göre can ve mal kaybı yaşanmazken, vatandaşlar panik yaşadı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre aynı deprem 5.0 olarak duyuruldu. İşte son depremler...

[old_news_related_template title="Muğla'da korkutan deprem! 5.0 şiddetinde..." desc="Muğla'dan son dakika haberi... Muğla'nın Ula ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5 KM derinliğinde meydana gelen depremde ilk bilgilere göre can kaybı yaşanmazken, vatandaşlar panik yaşadı. Depremin merkez üssü Arıcılar Mahallesi’ndeki tüm binalarda hasar oluştu. Devrilen kaya ve ağaçlar nedeniyle ulaşımın aksadığı kırsal mahalle sakinleri, devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle geceyi dışarıda geçirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/basliksiz-3-15.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/muglada-korkutan-deprem-4-2101727/"]
DEPREMİN ARTÇILARI SÜRÜYOR

Muğla’nın Ula ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 8 artçı sarsıntı daha kaydedildi.Saat 23.22’de merkez üssünü Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Arıcılar Mahallesi olarak saptanan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından geçen yarım saatlik süre zarfında bölgede 1.8 ila 3.6 büyüklüklerinde 8 artçı sarsıntı daha kaydedildi.



SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER



KORKUDAN GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİLER

Muğla´nın Ula İlçesin'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle dağlık alanda bulunan 25 hanelik kırsal Arıcılar Mahallesi´ndeki evlerde çatlaklar meydana geldi. Dağlardan yola dökülen kaya parçaları ve devrilen çam ağaçları nedeniyle yollar kapandı,  iki saat süreyle elektrikler kesildi.

Depremden en çok etkilenen yerleşim birimi Ula İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıkta bulunan 25 haneli kırsal kesimde bulunan Arıcılar Mahallesi oldu. Dağdan yola yuvarlanan kaya parçaları ve kökünden sökülerek devrilen çam ağaçları mahalleye ulaşımı kapattı. Evlerin duvarlarında çatlaklar meydana gelirken, bir evin bacası çöktü. Mahallede elektrikler 2 saat süreyle kesildi.

son-depremler

Arıcılar Mahallesi Muhtarı Salim Uysal´ın çağrısıyla bölgeye AFAD, Jandarma ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri geldi. Dozer ve kepçeler yardımıyla kapanan yollar açıldı. Kısa devre yapan enerji nakil hatları onarılarak mahallede elektrik kullanımı tekrar sağlandı. Yapılan incelemelerde ölen ya da yaralanan olmadığı belirlenirken, mahalle sakinleri evlerinin dışında ateş yakarak sabahladı. Arıcılar Mahalle Muhtarı Salim Uysal, yerleşim biriminde 25 hane bulunduğunu anlatırken, şöyle dedi:

"Tuğla ile yapılan tek katlı 25 evde depremler nedeniyle çeşitli büyüklükte çatlaklar oluştu. İlk defa böyle şiddetli bir deprem hissettik. Jandarma, AFAD ve Muğla Büyükşehir Belediye ekipleri çağrımızla kısa sürede mahallemize gelerek inceleme yaptı. Yollar kısa sürede temizlenerek açıldı. Elektrik tekrar geldi. Çok şükür yaralı ve can kaybı yok. Evlerimize girmeye korkuyoruz. Herkes evinin önünde ateş yakarak sabahlayacak."

Son 65 yılda böyle etkili bir deprem ile karşılaşmadıklarını belirten köyülerden Hamit Demir, "Depremler oluyordu. Ama böylesini ilk defa yaşadık. Allah, devletimize zeval vermesin anında müdahale ederek bizlere destek oldular. Korkumuzdan evimize giremiyoruz.Biraz ateş başında birazda aracımızda dinlenerek sabahlayacağız" dedi.

deprem

"KÖPEKLERİN HAVLAMASI İLE UYANDIK"

Arıcılık ve çiftçilikle uğraşan mahalle sakinleri, evlerinin önünde bağlı olan köpeklerin havlamasına uyandıklarını ve ardından deprem olduğunu, dışarı kaçtıklarını söyledi. Ailesiyle birlikte arıcılıkla uğraştığını söyleyen Mehmet Dönmez, "Depremin olduğu saatlerde evimizde uyuyorduk. Köpeklerin havlama seslerine uyandık. Köpeğim 'Pamuk' kapımın önüne gelerek havladı. Depremi aynı anda hissettik. Hep birlikte dışarı çıktık. Mahallenin köpekleri sayesinde depremi hissettik" dedi. Günün ağarmasıyla Muğla´dan yetkililer geleceği ve bölgede hasar tespit çalışması yapılacağı belirtildi.

Depremler nasıl oluşur ?


Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir yada kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim depremi yaratır. Depreme yol açan kayalardaki kırılma yada kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üzerine rastlayan alana da deprem merkezi denir.

Deprem çeşitleri

1. Tektonik Depremler:İç kuvvetlerin neden olduğu gerilimlerin boşalması ile meydana gelen yer kabuğu hareketlerinin yol açtığı sarsıntılara Tektonik Depremler adı verilir. Gerek şiddet gerekse etki alanı bakımından en önemli ve en yıkıcı olan depremlerdir. Yeryüzünde olan depremlerin % 90’ı bu gruba girer. Türkiye’de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir.

2. Volkanik Depremler: Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar. Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya’da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiye’de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır.

3. Çöküntü Depremleri: Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan bloğunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Özellikle karstik sahalarda görülürler. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesindeki karstik mağaraların tavan kısımlarının çökmesi ile meydana gelirler.