Yatsı namazı, gün içerisinde belirli zamanlara dağılmış beş vakit namazın sonuncusudur. Yatsı Namazı, dördü ilk sünnet, dördü farz ve ikisi de son sünnet olmak üzere on rek'attır. Yatsı Namazı kılındıktan sonra, Vitir Namazı kılınır . Vitir namazı vaciptir. Yatsının vaktinde ve yatsı namazından sonra kılınır. Yatsı namazı saat kaçta diye merak edenler için il il namaz vakitlerine bakabileceğiniz aşağıdaki linki hazırladık.

Yatsı Namazı saat kaçta? İl il namaz vakitleri için tıklayınız

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?
Yatsı namazınin ilk sünneti dört rekattir. Yatsının ilk sünneti de ikindinin sünneti gibi gayri müekked bir sünnettir. Aradaki fark niyetin değişik olmasıdır.

Birinci rekatta ''Niyet ettim Allah rızası için bu gecenin yatsı namazının sünnetini kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.

Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû: "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci rekatta ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû: "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik duaları okunur, okunduktan sonra"Allâhü Ekber" diyerek ayağa (üçüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Üçüncü rekatta ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû, "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke 'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere" Sübhanâ Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır. Ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l- âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (dördüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Dördüncü rekatta ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir."Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.

Yatsı Namazının Farzının Kılınışı
Namazının Farzı dört rekattır. Yatsı namazı farzı ile ilk sünnetinin kılınışı benzerdir. İkisi arasındaki ilk fark, farz namazı öncesi kamet okunması gerekir. Daha sonra niyet ederken yatsı namazı farzı denilmesi gerekir. Son olarak ise 3. ve 4. rekatlarda kıyamda iken Fatiha'dan sonra sure okunmamasıdır.

Yatsı Namazının Son Sünneti Kılınışı
Yatsı namazının son sünneti iki rek'attır.
Son sünneti birinci rekatta ''Niyet ettim Allah rızası için bu gecenin Yatsı namazının son sünnetini kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.

Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû: "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbena leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere" Sübhane Rabbiye' I-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Son sünneti ikinci rekatta ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Yine "AIlahu Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.

Vitir namazı nedir, nasıl kılınır?
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan üç rekatlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekatında Fatiha ve ardından bir sure ya da birkaç ayet okunur. İkinci rekatın sonunda oturularak sadece tahiyyat duası okunur. Üçüncü rekatta kıraat tamamlandıktan (Fatiha ve ardından bir sure ya da birkaç ayet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar her hangi bir zamanda kılınabilir. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir (Müslim, Müsafirin 162; Tirmizi, Salat, 334). Ancak uyanamayacağı endişesinde bulunan kimse yatsıdan hemen sonra da kılabilir.

Vaktinde kılınamayana vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 300-303).  Diğer mezheplere göre vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudame, el-Muğni, II, 160-161).