Çoğu insan severek film izler ve bazı filmler vardır ki yıllarca aklımızda kalır. Bu filmlerin arasında, gerçek insanların başına gelmiş olan hikayelerin derlenmesiyle ortaya çıkanlar ise herkesi kesinlikle kurgu olanlardan daha çok etkiler. Bir sonraki bilgi yarışması oyununda bunlar karşınıza çıkabilir!

1 - The Notebook / Not Defteri


notebook

Evet, Not Defteri filmi Nicholas Sparks'ın kitabından yapıldı. Ama yazar, kitabın konusunun eşinin dedesi ve anneannesine ait olduğunu söyledi.

Özel bilgi: Hint filmi Zingadi Tere Naam da Sparks'ın kitabından alıntı.

2 - Chıcago


chicagojpg

Chicago filmi 1970'lerde sergilenen bir müzikalden esinlenerek yapıldı. O müzikal ise 1926'da sergilenen bir tiyatro oyunundan esinlenmişti. Oyunun konusu sevgilisini öldüren bir kadın olan Beulah Annan'ın (adı filmler için Roxie Hart'a değiştirildi) gerçek hikayesini anlatıyordu. Ayrıca oyunun 1927'de çıkmış sessiz bir film uyarlaması da var.

Özel bilgi: Oyun Maurine Dallas Watkins tarafından Yale Drama Okulu için bir ödev olarak yazılmıştı.

3 - Black Hawk Down / Kara Şahin Düştü


black-hawkjpg

Kara Şahin Düştü filminin konusu, Amerikan bir gazeteci olan Mark Bowden'ın yazmış olduğu aynı isimli ve gerçek hikayeleri anlattığı kitaptan alındı.

Özel bilgi: Filmde 1993 yılındaki savaştan alınmış gerçek uydu görüntüleri ve radyo konuşmaları, filme gerçekçilik katması için eklenmişti.

4 - A Beautıful Mınd / Akıl Oyunları


beautifulmind

Akıl Oyunları filmi Columbia Üniversitesi profesörü John Forbes Nash, Jr'ın biyografisinden esinlenilmiştir.

Özel bilgi: Filmde görülen Nash'in ikinci ailesi ve evlilik dışı çocuğu filme dramatik bir hava katmak için eklenmiş. Gerçekte böyle bir ilişki asla olmamıştır.

5 - The Termınal / Terminal


terminal

Tamamen gerçek hikaye olmasa da, Terminal filmi Mehran Karimi Nasseri adlı İranlı bir mültecinin Paris Charles De Gaulle havalimanında 18 yıl boyunca kalmasından esinlenilmiştir. Kendisi tecrübelerini anlattığı Terminal Man adlı bir kitap yazmıştır.

Özel bilgi: DreamWorks hikayesini filme dönüştürmek için Nasseri'ye 250.000 Dolar vermiştir.

6 - GoodFellas / Sıkı Dostlar


goodfellas

Wiseguy isimli gerçek hikayeyi anlatan bir mafya kitabından alınan bu hikayede mafya üyesi olan Henry Hill'in sonradan muhbir olması konu alınıyor.

Özel bilgi: Wiseguy'ın yazarı, Sıkı Dostlar filminin senaryosunu, filmin yönetmeni Martin Scorsese ile birlikte yazdı.

7 - The Pursuıt of Happyness / Umudunu Kaybetme


willsmith

Bu filmin hikayesi, Chris Gardner adındaki bir evsiz girişimciden esinlenmiştir. Kendisi sonradan başarılı olmuştur.

Özel bilgi: 20/20 ile yapmış olduğu röportajın ardından, Gardner aslında elindeki hikayenin Hollywood için büyük bir potansiyel teşkil ettiğini fark etmiş.

8 - Amerıcan Hustle / Düzenbaz


hustl

Bu kara mizah suç filmi, 1970'lerde FBI'ın yolsuzluk yapan politikacılara karşı düzenlediği bir operasyondan esinlenmiş. Bu görev için hapse girmiş düzenbazlar kullanılmış.

Özel bilgi: Filmde Jennifer Lawrence'ın karakteri, Paul Brodeur'ün yazdığı bir makaleyi referans ederek mikrodalga fırınların yemeklerdeki besin değerini öldürdüğünü söylüyor. Brodeur böyle bir şey söylemediğini belirterek Columbia Pictures'ı dava etti.

9 - Marley & Me / Marley ve Ben


marley

Bu tatlı ve aynı zamanda üzücü filmin hikayesi, John Grogan isimli bir Amerikan gazetecinin aynı adlı kitabından alıntıdır.

Özel bilgi: Gerçek Marley, The Last Home Run isimli filmde 2 dakika boyunca oynamıştır.

 

10 - Remember the Tıtans / Unutulmaz Titanlar


titans

Bu Denzel Washington filmi, Herman Boone adındaki bir Amerikan futbolu koçunun gerçek hikayesini anlatmaktadır.

Özel bilgi: Filmin bir sahnesinde Koç Boone'un camından içeri bir tuğla fırlatılır. Gerçekte ise tuğla yerine bir klozet fırlatılmıştı, ama filmin yapımcıları bunun komik görüneceğini düşündüklerinden durumun ciddiyetini kaybetmesini istemediler.


[old_news_related_template title="İnsan olduğumuzu hatırlatan Oscarlık filmler" desc="Sözcü Gazetesi film eleştirmeni Burak Göral hayatım film diyenler için film önerileri sunmaya devam ediyor. Bu hafta sizler için birbirinden güzel Oscar adayı filmleri değerlendirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/filmmm.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/insan-oldugumuzu-hatirlatan-oscarlik-filmler/"]