Tofaş 2017'nin altı ayında da büyümesini sürdürdü. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Tofaş olarak ilk altı aya oldukça güçlü bir performans sergiledik. Sektör liderliğimizi geçen yıl olduğu gibi bu yıl ilk 6 ayda da devam ettirdik. Ocak-Haziran döneminde 198 bin adetle ülkemizdeki en yüksek üretimi gerçekleştirdik” dedi. Tofaş olarak ilk ihracatlarından bugüne 2,5 milyonuncu aracı Temmuz ayı içerisinde (Egea/Tipo Hatchback) ihraç ettiklerini söyleyen Eroldu, “Bu büyüklükte bir ihracat çok değerli. Araç başına ortalama 10 bin Dolar’dan hesap ederseniz 25 milyar Dolarlık bir rakama ulaşırsınız bu da yaklaşık 90 milyar liraya denk gelir. Bunun başka bir önemi daha var. 2.5 milyon adet ihracatımızın 1.4 milyon adedi Fiat Doblo oldu. Egea, umuyoruz ki Doblo’nun da üzerinde bir ihracat performansı gösterecektir” diye konuştu. Tofaş CEO’su, “Bu yıl ihracatımız toplam 153 bin adede, toplam ihracat gelirimiz ise 1.7 milyar dolara ulaştı. Bu yıl ilk 6 ayda gerçekleştirdiğimiz ihracat gelirimiz bizim geçmiş dönemlerde 1 yıldaki toplam ihracatımıza eşit. Bu da yaptığımız ihracat atağının büyüklüğünü gösteriyor” açıklaması yaptı.

İÇTE VE DIŞTA YÜKSELİYORUZİ

Dünyada farklı boyutlarda 500’e yakın otomobil fabrikası olduğunu belirten Cengiz Eroldu, “Burada en önemli konu kapasite kullanımıdır. Şu anda yüzde 100’e yakın bir kapasite ile çalışıyoruz. Bu da aslında Tofaş’ı Avrupa’daki ve Türkiye’deki diğer otomotiv fabrikalarından ayrıştıran önemli bir özelliktir. Ar-Ge’deki konumumuz Türkiye genelinde de her geçen gün ileriye gidiyor. Türkiye otomotiv sektöründe bugün 90’a yakın Ar-Ge merkezi var. Bu Ar-Ge merkezlerin içinde çalışan sayısı 500’den fazla olan sadece 2 tane bulunuyor. Bunlardan biri Tofaş. Sonuç olarak, hem üretim hem de ihracat tarafında ilk 6 ayı çok iyi rakamlar ile kapattık. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz büyük yatırımların ve yoğun çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görüyoruz. Tofaş artık hasat dönemine girdi; iç ve dış piyasada iş sonuçlarımız yükselmeye devam ediyor” dedi.

TOPLAM PAZAR 920 BİN OLUR

Türkiye otomotiv pazarının toplam büyüklüğünün 2017 yılının ilk 6 ayında 400 bin adedi aştığını belirten Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç ise “Fiat markası olarak satışlarımız 48 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Pazarda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir daralma görülüyor. Bu daralmaya rağmen satışlarımızı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artırarak, otomobil ve ticari araç toplamında yüzde 12’ye yükselttik. Fiat Egea Ailesi’nin toplam satış rakamı Kasım 2015’ten bu yana 65 bin adedi aştı. Bu sene toplamda 8 bayi açılışı gerçekleştirmiş olacağız. Yeni açılacak olan bayiler ile satışta 112; serviste ise 134 noktaya ulaşacağız. Yıla başlarken 900 binin altında bir pazar öngörüyorduk. Şimdi ise tahminlerimiz yılı 920 bin seviyelerinde kapatacağımız yönünde. İkinci yarıyılda pazarın ilk yarıya göre ivme kazanacağını öngörüyoruz” dedi.