50 yıllık otomotiv şirketlerinden Karsan’da 10 ay önce köklü bir değişim gerçekleşti. Yeni yapılanmadan sonra ilk kez basının karşısına çıkan Karsan CEO’su Okan Baş, “Ülkemizin yüzde 100 Türk sermayeli şirketiyiz. Kendi tasarımını sıfırdan hayata geçirebilen, başta Hyundai, Peugeot ve Renault gibi markalar için üretim yapıyoruz. Bin çalışanımız var” dedi.  Birbiri ardına üretilen ürünlerle bir atağa geçtiklerini vurgulayan Baş, “Özellikle son yıllarda kendi tasarladığı ürünlerini ortaya çıkaran Karsan, çok özgün araçlar piyasaya sürdü. Jest, Atak ve Star tamamen özgün tamamen bir ihtiyaca yönelik yapılmış ürünler olarak dikkat çekiyor. Jest’in yerini alan Jest+, Türkiye ticari araç sektörü için önemli bir atılım diyebiliriz” diye konuştu.

“Jest, Atak ve Star’ı Avrupa’ya çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz “diye konuşan Baş, “Fransa, Almanya, İspanya, İtalya olmak üzere minibüs kültürünü, ara ürünlere yönelik alışkanlığı Avrupa’ya taşıyoruz. Geçtiğimiz yıl ihraç kayıtlı satışlar dahil 100 milyon dolarlık bir yurtdışı satış gerçekleştirdik. Ciromuzdaki ihracat payımızsa yüzde 60” açıklaması yaptı. Karsan Jest’in elektrikli versiyonunu da sergilediklerini belirten Baş, “Madrid Belediyesi, şehrin en yoğun ve turistik bölgesi için 18 adet araç ihalesi açacak. Test sürüşleri çok olumlu geçti. Verimlilik, menzil ve tırmanma gücünde rakiplerimizin ilerisindeyiz. Güzel sonuçlar bekliyoruz” dedi. Baş, “ABD Posta Servisi’nin “Yeni Nesil Posta Dağıtım Aracı” sürecine ilişkin sunduğumuz teklif ihale mercii tarafından kabul edildi. Şirketimize 6 adet prototip siparişi verildi. Biz 2017 yılının son çeyreğinde 6 adet aracın prototipini buraya teslim edeceğiz. Proje kapsamında 10 yılda 180 bin adede yakın araç alınacak” diye konuştu.

JEST+ 300 ÖNSİPARİŞ ALDI


İlk nesil Jest’ten toplam 5 bin adet satıldığını vurgulayan Baş, “Alçak tabanlı, engelli erişimine uygun ve 6 metrelik küçük mantığı ile yapılan Jest+,  mevcut Jest modelinin yerini alacak. Jest+’yı tasarlarken tamamen yolculardan ve kullanıcılardan alınan geri bildirimleri dinledik. Jest+yı ilk olarak bayilerimize tanıttık ve çok iyi tepkilerle karşılaştık. Lansmana kadar yani 15 gün içerisinde 300 adet sipariş aldık” dedi. Bu sınıfta yılda 3 bin 500 araç satıldığını belirten Baş, “Karsan olarak bin adedin üzerinde satarak pazarın yüzde 30’unu oluşturduk. İşte bu noktada lansman yapmadan 300 adetlik bir sipariş hacmine ulaşması ve piyasadan gelen ilk sinyaller çok olumlu” dedi.

KARSAN’DA DİREKSİYONA OKAN BAŞ GEÇTİ


Yaklaşık 30 yıldır Tofaş’ın üretimden pazarlamaya kadar farklı pozisyonlarında yönetici olarak görev yapan Okan Baş, Karsan’ın direksiyonuna geçmesinden sonra, şirketin neredeyse bütün kilit yöneticileri değişti.

b