2017 yılının ilk 6 ayında 0 otomobil pazarı yaklaşık yüzde 8,6 civarında azalırken, aynı dönemde 2. El otomobil pazarında yüzde 6’ya varan yükseliş gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Ocak-Mayıs ayı döneminde ikinci el pazarında 2 milyon 87 bin 708 adet otomobil el değiştirirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 962 bin 868 adet olmuştu.  İkinci el pazarındaki bu yükseliş; dövizdeki artışlar ve yılbaşından geçerli yeni ÖTV oranlarının sıfır araç fiyatlarını arttırmasının doğal bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

BU YIL REKOR OLABİLİR

Otoshops Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, ikinci el pazarında en hareketli dönemi yaşadıklarını belirterek “Referandum dönemine kadar yaşanan durgunluğun ardından, bayram öncesi yaşanan hareketlilik 2. El pazarının yükselmesini sağladı. Şu anda da kurban bayramı öncesi hareketlilik yaşanmaya başlıyor. İlk 5 ayda gerçekleşen 3 milyon adedin üzerindeki satış, yılı 6-7 milyon aralığında tamamlanabileceğini göstermektedir. Otoshops olarak 2017 yılı için satış hedefimiz 6 bin adetti. 6 aylık süreçte 4 bin adetlik satışa ulaştık” dedi. Denizaşan, pazarın yükselmesini sağlayan etkenlerden birisinin de kurumsal firmalar olduğunu da belirtti.

otoshops_ekspertiz_02

ARAÇ DEĞİŞİMİ 4 YAŞINDA

Türkiye 2’nci el pazarında satışların 4-5 yaşındaki araçlarda yoğunlaştığı görülüyor. Dizel araçlara olan talep de düşüş gözlense de benzinliye göre daha fazla rağbet ediliyor. Sedan kasa araçlar her zaman olduğu gibi ülkemizde en çok tercih edilen kasa tipi olarak öne çıkıyor. Son yıllarda renk tercihinde beyaz araçlar önde görünüyor.

Marmara Bölgesinde etkili hayatı olumsuz etkileyen şiddetli yağışın hasar verdiği otomobillerin daha sonra 2. el olarak satılacak olması nedeniyle Tuğrul Denizaşan’dan, ekspertiz raporu için önemli uyarıda bulundu. Denizaşan, “ Dolu yağışı birçok otomobilde kaporta hasarına neden olurken, oluşan sel ve su baskınları motor ve yürüyen aksam gibi görünmeyen kısımlarında da önemli hasarlara neden olmuş olabilir. Hasar gören binlerce araç için ekspertiz raporu şu anda daha da önemli hale geldi. Bize de Otoshops olarak hasar tespiti için birçok araç başvurdu. Hasar gören bu araçlar zaman içerisinde 2. el pazarında işlem görecekler. Bu durumda kullanıcılara, ileride bir sorun yaşamamaları için ekspertiz raporlarını uzman ve kurumsal firmalardan almalarını öneriyorum” diye konuştu.