Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki doktorların denediği pronükleer transfer yöntemi ile ilk kez bir çocuk dünyaya geldi. 5 Ocak'ta doğan bu bebek, üç kişinin DNA'sının kullanıldığı bir tüp bebek yöntemi ile doğarak dünyada bir ilk olmuş oldu. Ancak bu bebek, dünyada üç kişinin DNA'sını taşıyan ilk bebek değil.

BBC'nin haberine göre Kiev'deki doktorlar önce annenin yumurtasını eşinin spermiyle dölledi. Daha sonra da birleştirilen bu genler, bir bağışçıdan alınan yumurtaya nakledildi. Böylece çocuk, anne ve babasının genetik kimlikleriyle beraber, yumurta bağışçısı ikinci kadının DNA'sından küçük bir miktara sahip oldu.

ETİK AÇIDAN TARTIŞILIYOR

Ağır genetik hastalıklara sahip kadınların sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmeleri için geliştirilen bu yöntem tartışılıyor.
Tedavi ekibinin başı Valery Zurkin, normal tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olamayan çiftte bu yöntemin işe yarayacağını düşündüğünü belirtirken, çocuğun ilerde üç kişinin DNA'sını taşımakla ilgili ne hissedebileceği konusu gündemde.

Konu ile ilgili konuşan İngiltere Üreme Sağlığı Vakfı Başkanı Prof Adam Balen, "Pronükleer transfer çok deneysel bir yöntem, tam olarak değerlendirilmedi ve bilimsel olarak kanıtlanmadı. Tüp bebek tedavisi sonuçlarını geliştirmek adına bu yöntemi kullanmakta çok ihtiyatlı davranıyoruz" açıklamasını yaptı.