CRISPR-Cas9; gen ekleme, çıkarma veya hastalığa neden olan mutasyonları onarma becerileriyle biliniyor. Ne var ki düzenleme yapılan hücrenin bu yöntemle kesilmeye nasıl tepki vereceği ve kendini nasıl onarabileceği konusunda hala bilinmezlikler var, zira düzenlemeler sonunda beklenmedik yan etkiler ve dahası yeni mutasyonlar bile oluşabilir.

crispr-cas9-ic

Yöntemin yapabilecekleri konusundaki araştırmalar devam ediyor. 7 Aralık tarihli Cell dergisinde Salk Enstitüsü’nden bilim insanlarının CRISPR-Cas9 yöntemiyle farelerde birkaç farklı hastalığı kullanabildiklerine yönelik bulgular yayımlandı.

Adeno-ilişkili virüs (AAV) kullanan bilim insanları akut böbrek yetmezliğine sahip bir farede hasar görmüş ya da etkinliğini yitirmiş genleri yeniden aktive edebilmeyi başardılar. Aynı yöntemle farklı çalışmalar da yürüten bilim insanları Tip 1 diyabet hastası bir farede kısmen de olsa yeniden insülin salgılanmasını sağlayabildiler. Buna ilave olarak, kas hastalıklarından mustarip farelerde de ilerlemeler kaydedildi. İleride Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozukluklar için de bu yöntemin kullanılması umuluyor.

kaynak:sciencedaily

[old_news_related_template title="Cambridge Üniversitesi'nde ilginç deney" desc="Daily Telegraph'ta haber olan bilimsel araştırmada , şimdiye dek uysal tavırları ve pek de parlak olmayan zekalarıyla bilinen koyunları biraz fazla hafife aldığımız sonucuna varıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/koyundeney-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/cambridge-universitesinde-ilginc-deney-2081419/"]