Diyabet hastalarını tehdit eden tehlikelerden biri de görme kaybı. Bu konuda farkındalık yaratma amacıyla başlatılan 'Diyabeti Tanı, Gözünü Koru' projesi, hastaları her yıl 1 kez göz kontrolü yaptırmaya çağırıyor.

'Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin' sloganı ile Konya Ticaret Odası (KTO) konferans salonunda gerçekleştirilen programda proje hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya, diyabetin, kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu ve amaçlarının diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 30-35‘ini görmesini tehdit eden retinopati hakkında toplumu bilgilendirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaya “Bu toplantılar hekime ne zaman başvurulacak, ne yapılacak gibi hastalık hakkında farkındalık yaratmak gibi amaçlarla yapılmaktadır, çünkü ülkemizde ve tüm dünyada da aslında öyle. Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Çoğu zaman komplikasyonların varlığıyla hastalar diyabet tanısı almakta. Dünyada yaklaşık 140-145 milyon diyabetik retinopati görmeyle ilişkili zararlı konumların olduğu durumlar var. Diyabetik retinopati aynen diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisindedir. Bu da farkındalık yaratılarak olacaktır.” dedi.

diyabeti-tani

GEÇİCİ SANDIĞINIZ DURUMLAR GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Dünya genelinde Diyabetik Retinopati (DR)'li hasta sayısı 2010'da 126,6 milyonken, 2030'da bu sayının 191 milyona çıkacağının öngörülmekte olduğu belirtildi. “Diyabet Gözümü Nasıl Etkiliyor? Ne Yapmalıyım?” konusunda açıklama yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk, “Diyabete bağlı göz hastalığı, tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR), herhangi bir belirti görülmeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen, bir göz hastalığıdır. Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Bu hasar, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar” dedi. Prof. Dr. Öztürk “Kan şekeriniz kontrol altında değilse, yüksek tansiyonunuz varsa, kolesterol (kan yağları) düzeyleriniz yüksekse, sigara içiyorsanız-tütün kullanıyorsanız ve gebe iseniz diyabete bağlı göz hastalığı riskiniz artabilir” dedi.

20 YILDAN DAHA UZUN SÜREDİR DİYABET HASTASIYSANIZ DİKKAT!

20 yıl veya daha fazla zamandır diyabeti ile yaşayan kişilerin üçte biri diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen toplantıda; Eğer hastanın tip 1 ya da tip 2 diyabeti varsa en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmeli, göz dibinize bakılmalı ve diyabete bağlı göz hastalığı kontrolünden geçilmesi gerektiğini belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürkan Kerimoğlu ise, “Eğer diyabete bağlı göz hastalığınız varsa, daha sık kontrol edilmeniz gerekecektir. Kan şekeriniz, kan basıncınız ve kan kolesterol düzeyleriniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır. Bunun yanında sigara-tütün kullanımını bırakmanız büyük önem taşır” dedi.

KONYA HALKI, SANAL GERÇEKLİKLE DİYABETİK RETİNOPATİLİ HASTANIN GÖZÜNDEN GÖRDÜ

diyabetik-retinopati

Bir evin oturma odası olarak tasarlanmış özel alanda 3D (üç boyutlu) sanal gerçeklik gözlüğüyle, sağlıklı bir birey ile diyabet hastası ve görme sorunu yaşayan bir bireyin, ev yaşamının arasındaki farkı deneyimleme şansını buldular. Diyabet hastası bireylerin yılda 1 kez göz kontrolünden geçmesi konusunda farkındalık yaratmaya çalışan etkinlikte, konuklar diyabete bağlı gelişebilecek göz problemlerinin günlük yaşama etkilerini deneyimleme fırsatı buldular.

Proje ile ilgili www.diyabetitanigozunukoru.com adresinden bilgi alabilirsiniz.