Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri Derneği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 1. Öyküm Solak Diyabet Festivali düzenlendi. İzmir Alsancak'taki Tarihi Havagazı Fabrikası'nın kültür alanında yapılan etkinliğe Türkiye'nin birçok şehrinden 600 diyabet hastası ve aileleri katıldı. Çocuk oyun aletleri kurulan alanda, etkinliğin müzik ve eğlence bölümü, Marmaris'teki trafik kazasının yurtta yarattığı acı nedeni ile iptal edildi. Festival logosunda, her biri diyabetlileri temsil eden kalpler, umudun rengi mavi, birleştirici halka kullanıldı.

FESTİVALE İSMET SOLAK DA KATILDI

ismet-fatma-solak

Festivale, geçen yıl yaşama veda eden Öyküm Solak'ın annesi Fatma Solak ve babası İsmet Solak da katıldı. Gazeteci-Yazar İsmet Solak, kızı Öyküm'ün 25 yıl boyunca Tip 1 Diyabet çilesi çektiğini, organlarını kaybettiğini, bu acılara rağmen toplumun bilinçlenmesi ve hastaların iyiliği için büyük çaba sarf ettiğini anlattı. Solak, Türkiye Diyabet Vakfı'nda eğitmen olarak çalışan Öyküm'ün yüzlerce hasta çocuğa ve ailelerine umut olduğunu söyledi.

"DEMİREL VE ECEVİT DİYABETLİLERİN ÖNÜNÜ AÇTI"

oykum-solak-diyabet-festivali

Diyabetin artık bilinen bir hastalık olduğunu ve tıp biliminin bu konuda hayli ilerleme sağladığını belirten Solak, hastalıkla mücadelede çok büyük mesafe alındığını ifade etti. Solak, kendisinin girişimleri sonucu, eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski başbakan Bülent Ecevit'in diyabet hastaları için önemli icraatları olduğunu ve gerekli kanunları çıkardıklarını belirterek, "Onlar sayesinde Hakkari'den Edirne'ye kadar yurdun her yerindeki diyabetlilerin hastalıkla mücadelede önü açıldı" dedi.

"DİYABETTEN KORKMAYIN"

oykum-solak-diyabet-festivali-1

Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri Derneği Başkanı diyetisyen doktor Nesil Gören Atalay ise "Öyküm, bir yandan diyabet hastalığı ile mücadele ederken, diğer yandan da başarılı bir eğitmen oldu. Çok yararlı, unutulmaz çalışmalar yaptı. Festivale onun adının verilmesi çok kıymetli" diye konuştu. Atalay, Tip 1 diyabetlilerin, Tip 2 diyabetten farklı olarak, her gün en az dört defa insülin iğnesi veya pompası yapmak zorunda olduklarını söyledi. Atalay, topluma mesaj vererek, "Diyabetten korkmayın. Diğer insanlar gibi sağlıklı beslenirsek, hiçbir akademik başarıdan, hiçbir spor müsabakasından, hiçbir aktiviteden geri kalmıyoruz. Yeter kisık kan şekeri ölçebilelim, doğru insülini yapabilelim, doğru karbonhidrat sayabilelim ve eşleşmeyi düzgün kurabilelim. Diyabet ile arkadaş olabilirsek bize hiç sırtını dönmez. Bu festivalin en önemli amacı da bu farkındalığı oluşturmak" dedi.