Geçmişte aile sağlığı merkezinde aile planlaması için rahim içi araç uygulaması ve takibi yapılabilirken, yeni yönetmeliğe göre aile sağlık merkezlerinde artık spiral takılmayacak. Aile hekimi değişikliği de, kişilerin yazılı talebi üzerine hizmet almak istediği aile hekimince, ilgili toplum sağlığı merkezince ve elektronik ortamda yapılacak.

NÖBET ÜCRETİ ÖDENECEK

aile-hekimi-1

Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç halinde, haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet görevi verilebilecek. Bunlara entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, nöbet ücreti ödenecek.

Aile hekimlerine hafta içi 8'er, hafta sonu ise 16 saatten fazla olmamak üzere haftalık 30 saatten fazla nöbet yazılamayacak. Nöbet karşılığında da ücret ödenecek. Bir aile hekimliği biriminin sorumlu olduğu kişi sayısı, ortalama 3 bin 500'den 2 bine indirilecek. Aile hekimleri, kronik hastalıkların takibini de yürütecek. Üç ve üzeri aile hekimliği birimi bulunan aile sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezi girişinin, bekleme alanlarının ve oda girişlerinin görüntülendiği güvenlik kamera sistemi kurulacak.