Ünlü bir krem çikolata markasının kullandığı palm yağının kanserojen olduğu iddialarını CNN TÜRK'te değerlendiren Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, söz konusu ürünü, "kimyasal bomba" olarak nitelendirdi. Aktaş, "Bu ürünün yarısı şekerden oluşuyor. Palm yağına gelene kadar onun içinde bir sürü katkı maddesi, lezzet artırıcı madde, bir sürü şeker ve mısır şurubu var. Bütün bunların birleştiği kimyasal bombanın içinde biz sadece palm yağını mı konuşacağız?" dedi. Aktaş, "Palm yağı işlemden geçmiş bir yağdır, burada sorun rafinasyondan geçmesidir. Siz zeytinyağını da rafine edip, Riviera yağı yaparsanız o da insan sağlığına zararlıdır. Ben bir doktor olarak işin ticaret yanına değil insan sağlığı yanına bakarım. Bu açıdan baktığımda da konuştuğumuz üründeki rafine palm yağıdır. Bu rafinasyon işlemi yağın zararlı hale gelmesine sebep oluyor" ifadelerini kullandı

 

Palm yağının kanserojen olduğu iddialarını değerlendiren Prof. Dr. Ali Esat Karakaya da, "Maydonozda, kerevizde de kanserojen maddeler var. Önemli olan dozu" dedi. Programın konuklarından Prof. Dr. Karakaya, hatırı sayılır bir toksikoloji uzmanı olduğunu belirterek, "Size ezber bozan şeyler" anlatacağım" dedi.

Karakaya, "Yüzden fazla deney hayvanı kanserojeni aldık. Kahve içtiniz mi? 17 deney hayvanı kanserojeni aldınız. Veya maydonoz yediyseniz ama kerevizde de kanserojen maddeler var. Diyeceksiniz ki, bunlar kanser mi yapıyor? Hayır çünkü doz önemli. Bütün bu çalışmada, EFSA çalışması da hangi doz ne yapıyor riskini belirlemek için yapılıyor. Niye böyle çalışmalar yapılır. Çünkü söylenen bu maddeler zaten endüstride daha önce kullanılıyordu. İlaç endüstride ara madde olarak kullanılıyor. Bir madde endüstride kullanılınca toksik testleri yapılıyor. Gıda da rastlanınca insana ne kadar ulaşıyor diye araştırıldı. Risk her zaman var. Önemli olan izleniyor mu ve yönetiliyor mu? Her şeyde risk var yoksa" dedi.