Saç dökülmesinin şimdiye kadarki en büyük araştırması olan yeni çalışma, potansiyel utanç verici duruma katkıda bulunan yaklaşık 300 geni tespit etti.

Huffington Post'ta yer alan habere göre, 52.000 erkeğin DNA'sına dayanan bulgular, birinin kel olma ihtimalini ve hatta yeni tedaviyi belirleyebilmesi için genetik bir testin yolunu açabilir.

Araştırmanın başında bulunan Edinburgh Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Saskia Hagenaars, "Yüzlerce yeni genetik sinyal belirledik. Cinsiyetin birçoğu erkek tipi kelliklere ait sinyallerin annelerinden miras kalan X kromozomundan geldiğini görmek ilginçti."

[old_news_related_template title="Kelliğe çareyi Türk bilim insanları buldu!" desc="Kellik, dünyada en az 2 milyar insanın sorunu. Bu soruna çözüm Yeditepe Üniversitesi bilim insanlarından geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/03/11/kellik_yeditepe.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/egitim/kellige-careyi-turk-bilim-insanlari-buldu-1132115/"]

Bir kişinin kellik ihtimalini önceden tahmin etme henüz biraz uzak olsa da, araştırmacılar şimdi nüfusun alt gruplarını daha büyük bir riskle tespit edebiliyorlar.

PLOS Genetics'te yayımlanan çalışmadan önce, kellik ile ilgili yalnızca bir avuç gen tespit edilmişti.

En son bulgular, saç yapısı ile ilgili düzinelerce gen ortaya koyarken, kellik ve benzeri rahatsızlıkları tedavi etmek için ilaç hedefleri ortaya koyabilir.

Edinburgh Üniversitesi'nden ve araştırmanın baş araştırmacısı Dr. Riccardo Marioni şunları söyledi: "Bir kişinin saç dökülmesi örneğini doğru bir şekilde tahmin etmekten hala uzaktayız. Ancak bu sonuçlar bizi sonuca bir adım daha yaklaştırıyor "dedi.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="Kelliğe çözüm geliyor" desc="Bilim adamları laboratuvar ortamında insanlardan alınan doku örneklerinden yeni saç elde etmeyi başardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2013/10/kel160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2013/saglik/kellige-cozum-geliyor-393312/"]