CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM görüşülmekte olan torba yer alan iş güvenliği ile ilgili maddede yapılan erteleme nedenini Bakana sordu. Bakan Özlü, ertelemenin “yeterince hekim olmadığı için” gerçekleştirildiğini açıkladı.

CHP’li Fethi Gürer Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü olduğunu hatırlatarak, “Sosyal tarafların anlaşmasıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bu kez, 6’ncı kez değişikliğe uğruyor. Bu değişikle, 50 kişiden az olan yerde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme zorunluluğu yine erteleniyor. Bu kadar iş kazasının olduğu ve meslek hastalıklarının arttığı bir dönemde 50 kişiden az çalışanın olduğu yerde iş güvenliğiyle ilgili bu kadar hassas bir konunun 2020’ye kadar ertelenmesinin gerekçesi ne olabilir?” sorusunu yöneltti. .

BAKAN ÖZLÜ: YETERİNCE HEKİM YOK

Bakan Özlü soruya verdiği yanıtta “Yaklaşık 30 bin civarında iş yeri hekimine ihtiyaç var. Şu anda da aktif çalışan iş yeri hekimi sayısı 13.450. Yeterince iş yeri hekimi olmadığı için bu yasayı 2020’ye öteliyoruz “dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM tutanaklarında da yer alan konuşmasında şöyle dedi; “ soru, iş yeri yasanının ertelenmesiyle ilgiliydi. İş sağlığı hizmetlerini yürütecek iş yeri hekimi ihtiyacı çok yüksek oranlarda. Yaklaşık 30 bin civarında iş yeri hekimine ihtiyaç var. Şu anda da aktif çalışan iş yeri hekimi sayısı 13.450. Yeterince iş yeri hekimi olmadığı için bu yasayı 2020’ye öteliyoruz ve çalışanları 10’dan 50’ye çıkarıyoruz. Dolayısıyla, hekim yetersizliğinden dolayı bu düzenlemeyi yapıyoruz” dedi.

GÜRER "KABUL EDİLEMEZ"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer iş cinayetlerinin AKP hükümetleri döneminde 19 bine ulaştığına dikkat çekti ve şöyle dedi-"İş cinayetleri her yıl artıyor. Çocuk işçi iş cinayetleri artıyor. İş cinayetleri ve meslek hastalıkları artarken hekim yok, bu kabul edilebilir bahane değildir. Bu nedenle kamu ve az tehlikeli işlerde 50 kişiden az çalışanlar için uygulamayı 2020 erteliyoruz demek iş cinayetlerinin yeterince farkına var olmadığının yansımasıdır. Bu yaklaşım kabul edilemez torba yasada çok önemli bu değişiklik ile iş yerlerinde Sosyal tarafların anlaştığı bir uygulamanın dahi yerine getirilememesi hükümetin aczidir" dedi.