Yapay tatlandırıcılı içeceklerin riskini ilk kez ortaya koyan araştırma büyük ses getirdi. Gazlı diyet içecekler her gün tüketildiğinde bunama riskini 3 katına çıkarıyor, felç riskini de artırıyor.

Boston Üniversitesi'nden bilim insanları, 4 bin kişinin yeme alışkanlıklarını 7 yıl boyunca inceledi ve 10 yıl boyunca da sağlıklarını gözlemledi. Araştırma sonucu çıkan raporda, günde en az bir tane yapay tatlandırıcılı içecek içen bir kişinin Alzheimer'a yakalanma oranı, içmeyen birine göre 2.9 kat daha fazla. Bu rakam söz konusu felç riski olduğunda ise 3 katına çıkıyor.

Alzheimer's & Dementia and Stroke (Alzheimer, Bunama ve Felç) isimli dergide yayımlanan araştırmada sonucu etkileyecek faktörler arasında yaş, egzersiz, cinsiyet ve eğitim sayılıyor.

[old_news_related_template title="Alzheimer'ı önlemenin en eğlenceli yolu" desc="Henüz bir tedavisi bulunmayan bu hastalığı yok etmek için bilim insanları var gücüyle çalışıyor. Peki Alzheimer'ı önlemenin bir yolu var mı? Uzmanlar beyinle ilgili her keşiflerinde bu sorunun cevabına daha çok yaklaşırken, müziğin ruhu beslemekten başka faydalarını da keşfetti. İşte müzik ve Alzheimer ilişkisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/kadin-7.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/alzheimeri-onlemenin-en-eglenceli-yolu-1737375/"]

[old_news_related_template title="Alzheimer'ın belirtileri nelerdir? Eğer yarım saat öncesini unutuyorsanız..." desc="Sinsice ilerleyen Alzheimer'ın belirtilerinden biri de unutkanlık. Özellikle 55-60 yaşından sonra beyin check-up'ı yapılması gerektiği önerisinde bulunan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ; 'Eğer yarım saat önce gerçekleşmiş bir olayı unutuluyor ve yaşanmamış gibi davranılıyorsa beklemeden doktora gidilmesi gerekiyor!' diyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/07/alzheimer.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/alzheimerin-belirtileri-nelerdir-eger-yarim-saat-oncesini-unutuyorsaniz-1783335/"]