Piskolog Sena Sivri karne gününde çocuğa nasıl yaklaşımda bulunulması gerektiğini anlarttı, önemli önerilerde bulundu. Notlar düşük ise de, yüksek ise de düşülmemesi gereken hayati hatalara dikkat edilmesi gerekmekte.

EĞER ÇOCUĞUNUZUN KARNE NOTLARI DÜŞÜK İSE


Çocuğunuzun eğer karne notları düşük ise, sözel şiddet yapılmaması gerkenlerin en başında yer alıyor. Çünkü bu davranış çocuğun piskolojisinde, özgüven ve benlik algısında derinz izler bırakabiliyor. Örneğin çocukta otoriteden korkma, altına kaçırma gibi problemler gelişebiliyor.

Akranlarıyla kıyaslamayın

Çocuğunuzu asla akranlarıyla kıyaslayıp eleştirmeyin. "Bak arkadaşın Ali'nin karnesi ne kadar iyi!" gibi söylemlerden uzak durun. Kıyaslama yapmanız onun yetersizlik dugularını pekiştirir. Özgüveni ve şevki kırılır.

Üzücü cümleler kurmayın

Karnedeki ara notlarını kimliğine ait bir özellikmiş gibi yaftalamaktan kaçınmak çok önemli. "Sen tembelsin, yaramazsın!" gibi söylemlerden uzak durulmalı. Bu tip cümleler çocukta "Ben hiçbir işe yaramıyorum, hep başarısızım ve öyle kalacağım" algısına sebep oluyor.

Notları sebebiyle sorumlu tutmayın

Karne, her ne kadar çocuğun akademik başarısı ve gelişimi alanında veriler verme özelliği taşısa da bunları etkileyen birçok faktör var. Sorumluluk sadece ona yüklendiğinde çocuk kendini değersiz ve yalnız hissediyor. Dolayısıyla her zaman yanında olacağınızı ona hissettirin.

Ceza vermeyin

Ceza vermek yerine düşük notların sebebini belirlemek, iyileştirmeye yönelik planlama yapmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca karnesindeki düşük notlarını onunla konuşmalı; kötü notların nedeninin neler olabileceğini araştırmalı ve bununn çözüm yollarına gidilmeli.

EĞER ÇOCUĞUNUZUN NOTLARI YÜKSEK İSE


Aşırı övgüde bulunmayın

Karnesindeki notları yüksek olan çocuğa aşırı derecede övgüde bulunmak sorumluluk ile başarı algısının yanlış şekillenmesine ve çevresini bu yanlış algıyla değerlendirerek, ilişkilerinde problemler yaşamasına yol açabiliyor. Aynı zamanda başarısızlık korkusunun artmasına yol açabiliyor.

Pahalı ödüller almayın

Çocukta "İyi ve değerli şeyleri ancak başarılı olursam hak ediyorum, yoksa onlara kavuşamam" gibi bir düşünceye yol açabiliyor. Çocuğa tablet ve cep telefonu gibi pahalı hediyeler yerine spor, resim, müzik gibi hoşuna gidecek aktiviteleri sunmak çok daha iyidir.

Takdir edip bırakmayın

Karnesi iyi olduğunda da çocuğunuzla beraber aldığı sonuçlara onu götüren yolu değerlendirme, zorlandığı alanlar varsa bunları konuşma, sadece takdir etmekden daha önemli. Böylelikle başarı algısı daha sağlıklı şekillenir.