Reklamsız Sözcü

Öğrenciler dikkat! İşte LYS kahvaltısı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) esnasında yaşanan stres ve motivasyon kaybının, alınacak besinlerle minimuma indirilebileceği belirlendi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, doğru beslenmenin öğrencinin motivasyonu, zihinsel performansını ve stres seviyesinde belirleyici olduğunu belirterek, “Beynin ana enerji kaynağı glikoz olduğu için sınav esnasında beynin enerji ihtiyacının sağlanması için doğru karbonhidrat türünün alınması oldukça önemlidir. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru meyve vb. besinler tercih edilebilir. Kahve içerdiği kafein içeriğinden dolayı stres oluşturabilmekte. Bu neden tüketilmemesi gerekiyor” dedi.

10:1913 Haziran 2017
Öğrenciler dikkat! İşte LYS kahvaltısı
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) esnasında yaşanan stres ve motivasyon kaybının, alınacak besinlerle minimuma indirilebileceği belirlendi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, doğru beslenmenin öğrencinin motivasyonu, zihinsel performansını ve stres seviyesinde belirleyici olduğunu belirterek, “Beynin ana enerji kaynağı glikoz olduğu için sınav esnasında beynin enerji ihtiyacının sağlanması için doğru karbonhidrat türünün alınması oldukça önemlidir. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru meyve vb. besinler tercih edilebilir. Kahve içerdiği kafein içeriğinden dolayı stres oluşturabilmekte. Bu neden tüketilmemesi gerekiyor” dedi.

Üniversite hayali kuran yaklaşık 2 milyon öğrencinin girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) geçtiğimiz hafta sonu yapılan iki oturum ile başladı. Sınav heyecanına bir de geç kalma stresi eklenince, öğrenciler ciddi bir baskı ile sınava giriyor. Aday öğrencilerin önünde iki sınav daha var. Bu sınavlarda stresi azaltıp, motivasyonu arttırmak için yiyeceklerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Bu konuda öğrencilere tavsiyeler, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman'dan geldi. Yaman, zihinsel performansı maksimum seviyeye çıkarmak ve stresten uzak bir sınav geçirmek için öğrencilerin sınav öncesi doğru beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

 Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman öğrenci ve ailelere önerilerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman öğrenci ve ailelere önerilerde bulundu.

Daha Başarılı Bir Sınav Performansı İçin Nasıl Beslenilmeli?

Sabah kahvaltısının önemini hatırlatan Mustafa Yaman, “Beynin ana enerji kaynağı glikoz olduğu için sınav esnasında beynin enerji ihtiyacının sağlanması için doğru karbonhidrat türünün alınması oldukça önemlidir. Kan şekerini hızlıca yükseltip hızlı acıkmaya sebep olan basit karbonhidratlar yerine uzun süre tokluk sağlayan sağlıklı kompleks karbonhidratları tüketmek büyük önem taşımaktadır. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru meyve vb. besinler tercih edilebilir. Öğrencinin sınav süresince acıkması dikkat dağıtıcı bir unsur olabileceğinden ötürü sınav kahvaltısında yumurta, peynir gibi tok tutan besinlerin tüketilmesi daha iyi bir sınav performansına yardımcı olacaktır. Lif içeriği zengin olan taze sebzeler de tokluk hissine yardımcı olacağından ötürü kahvaltıda tüketilmelidir” dedi.
Sınav Öncesinde Kahveden Uzak Durun

Sınav esnasında lavabo ihtiyacına izin verilmediğinden ötürü çok fazla sıvı tüketmemek gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, “İdrar çıkışını artıracak içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kahve içerdiği kafein içeriğinden dolayı stres oluşturabilmekte ve diüretik etkisinden dolayı tuvalet ihtiyacına sebep olmaktadır. Çay ise kahveye oranla daha az uyarıcı bileşenler içermektedir fakat çayın da diüretik etkisi bulunmaktadır. Sınav kahvaltısında bir bardaktan fazla olmayacak şekilde çay tüketilebilir. Süt tok tutucu etkisinden dolayı sınav kahvaltısında iyi bir içecek olarak değerlendirilebilir fakat süt içtikten sonra karın ağrısı, gaz vb. rahatsızlık verici semptomlar görülen bireylerin tüketime dikkat etmeleri gerekmektedir.  Öğrencilerin kahvaltıdan sonra sınavı beklerken sağlıklı atıştırmalık olarak ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemiş türleri tüketmeleri zihinsel performans açısından yarar sağlayacaktır. Bunlara ek olarak kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi kuru meyve türleri de sınav esnasında kan şekerini düzenleyerek tokluk hissini sürdürme ve beyne enerji sağlama açısından oldukça yararlı olacaktır” diye konuştu.

Sınav Kahvaltısı Örnek Menü

1 adet haşlanmış yumurta
2 dilim peynir
1-2 adet domates, salatalık, mevsim yeşillikleri
5 adet siyah zeytin
1-2 dilim tam buğday ekmeği
2-3 adet ceviz, 5-6 adet kuru kayısı.
1 bardak çay

Son güncelleme: 10:4213.06.2017
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet Whatsapp